eur:
385.28
usd:
354.8
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Indul a II. Martfeszt!

Időtartamában és programja sokszínűségét tekintve is bővül a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvénye, a Martosi Szabadegyetem, amely a tavalyihoz képest idén egy héttel korábban kezdődik.

Mától öt napon át ismét Martfeszt! A Martosi Szabadegyetemet hagyományteremtő, egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintájára tavaly rendezték meg először, s az már első évadjában a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényévé vált.

A második évad, amelynek ezúttal is a Révkomáromhoz közeli Martos község Feszty parkja ad otthont, idén július 9-én indul, és július 13-ig tart, azaz egy nappal hosszabb lesz, mint tavaly.

A Martosi Szabadegyetem első évadjában közel száz különböző előadást, kerekasztal-beszélgetést, vitaestet, kiállítást, koncertet és más kulturális fellépést tekinthettek meg és hallgathattak végig a látogatók. Gubík László főszervező szerint a rendezvény programja idén is hasonló lesz, ám a tavalyinál nagyobb teret kívánnak adni a könnyedebb programoknak, ezen belül a kultúrának és a legfiatalabb látogatókat megcélzó műsoroknak is.

"A program újfent négy pillérből áll; a nappali előadásokból - amelyek a szabadegyetem jelleget biztosítják -, az esti koncertekből - amelyek a program szórakoztató, fesztivál jellegét adják -, a régiók hagyományőrző csoportjainak előadásaiból és a gyermekprogramokból. Illetve azokból a programokból, amelyek gazdagítják a második Martfeszt programját. Legyen szó borkóstolóról vagy a felvidéki labdarúgó-bajnokság döntőjéről, könyvbemutatókról, kiállításokról. Természetesen számos politikai fórumra is sor kerül. Szerdán Potápi Árpád János Szász Jenővel és Duray Miklóssal találkozik egy nemzetpolitikai kerekasztal keretén belül. Csütörtökön sor kerül a Kövér László Berényi József fórumra. Pénteken itt lesz Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, aki az első szlovákiai magyar köztársaságielnök-jelölttel, Bárdos Gyulával beszélget. Szombaton a kárpát-medencei vezető magyar pártok elnökei lesznek jelen, Kelemen Hunor, Pásztor István és Brenzovics László. Vasárnap pedig Szájer József és Csáky Pál beszélgetnek majd" - árulta el Gubík László

A szabadegyetem első évadjának látogatottsága és sikere felülmúlta az előzetes várakozásokat, a rendezvényre tavaly több mint hétezren látogattak el. A szervezők remélik, idén sikerül túlszárnyalni ezt a számot. A szabadegyetem részletes programja a www.martfeszt.sk oldalon tekinthető meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×