eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Viszály a berlini koalícióban

Berlinben feszültséget robbantott ki a kormányon belül a koalíciós Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel kijelentése, amelyben az európai deficitszabályok újragondolását vetette fel. Gabriel az Airbus toulouse-i székhelyén rámutatott arra, hogy a kizárólag takarékosságon alapuló gazdaságpolitika fékezi a konjunktúrát, ezért fontolóra kell venni a ragaszkodást az európai stabilitási szerződés szigorú betartásához.

A legnagyobb német bulvárlap, a Bildzeitung szerdai számában megjelent interjúban Sigmar Gabriel leszögezte, hogy az Airbus toulouse-i gyárában, a francia gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélését követően nem az európai stabilitási paktum ellen emelt szót, hanem a deficitszabályok rugalmasabb értelmezése mellett szállt síkra.

A Bildzeitungnak adott nyilatkozatában emlékeztetett, hogy Németországnak is időbe tellett államadósságának visszaszorítása.

A gazdasági miniszter úgy vélte, ha a költségvetési problémákkal küzdő országokkal szemben átmenetileg kevésbé ragaszkodnának a stabilitási szerződés betű szerinti betartásához, könnyebben tudnák egyensúlyba hozni államháztartásukat.
Gabriel szerint a kizárólag takarékosságra alapuló gazdaságpolitika helyett támogatni kellene az uniós tagországokat a szerkezeti reformok megvalósításában.

A berlini koalícióban részt vevő kereszténypártok vezetői bírálták Gabriel nyilatkozatát és azt vetették a miniszter szemére, hogy - úgymond- egy követ fúj a párizsi szocialista kormánnyal, amely képtelen a költségvetési hiány leépítésére. A Kereszténydemokrata Unió pénzügyi szakértője, Norbert Barthle leszögezte, hogy a stabilitási paktum felvizezése homlokegyenest ellenkezik Németország érdekeivel.

A valutaegységet alkotó országok az euró bevezetésekor megállapodtak abban, hogy költségvetési hiányuk nem fogja túllépni a nemzeti össztermelés 3 százalékát. A párizsi és a római kormány már jó ideje a deficitszabályok lazítását sürgeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×