eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ki az úr Mariupolban?

Harcok folynak a dél-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban, ahol az ukrán erők ostromot indítottak az oroszbarát szakadár lázadók ellen. A hírügynökségek halottakról számoltak be. Az úgynevezett terror-ellenes hadműveletben az ukrán erők nagy-kaliberű fegyverekkel próbálják kifüstölni a lázadókat.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter szokásához híven a Facebookon tette közzé, hogy hajnali 4 óra 50 perckor az ukrán belügyi erők támadást indítottak Mariupolban és sikerült az összes kulcsfontosságú pontot ellenőrzésük alá vonni. Kilőtték a lázadók egyik páncélosát és "mesterlövészek rejtekhelyeit semmisítették meg" - írta.

Hozzátette, hogy ukrán oldalon nem voltak veszteségek, de a felkelők közül többet megöltek. Tudósítások szerint 5 felkelőt öltek meg és négy ukrán katona sebesült meg.

A Kijevhez hű Donbassz dandár parancsnoka azt írta, hogy több épületet elfoglaltak, barikádokat semmisítettek meg, lőszert és robbanóanyagot foglaltak le.

Mindeközben a donyecki régióban aktív lázadók több videót is közzétettek arról, hogy három tankot szereztek maguknak. Ukrajna azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a tankok Oroszországból érkeztek. Porosenko új elnök azt mondta Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy ez elfogadhatatlan, mire Putyin válaszul tagadta, hogy orosz tankokról lenne szó.

A tiltakozás mellett Porosenko boldog Oroszország Napot kívánt a csütörtöki nemzeti ünnep alkalmából az oroszoknak. Az orosz állami rádió az Oroszországhoz csatolt Krímben fekvő Jaltából közvetített ünnepi koncertet.

A lázadók és blogírók Ukrajnában gyártott T-62-es tankokként írták le a Porosenko által említett eszközöket és tagadták, hogy azok orosz gyártású T-72-esek lennének.

A lázadók egyik parancsnoka Sznizse városban azt állította, hogy a tankokat egy katonai telephelyről szerezték. A Reuters tudósítója azt mondta, hogy két tankot látott a körzetben.

Az ukrán erők pénteki akciója sikeresnek tűnik. Ugyanakkor Mariupol már korábban is gazdát cserélt és nem lehet kizárni, hogy a lázadók még visszatérnek és újra elfoglalják a várost - írta a BBC tudósítója.

Az ukrán erők akciójában szerepet kapott a Nemzeti Gárda és a közelmúltban felállított, "önkéntesnek" nevezett Azov és Dnyepr dandár.

A lázadók egyik erősségében, Szlavjanszkban közben a hírek szerint letartóztatták a város polgármesterét, akit sikkasztással vádolnak. Nem világos, hogy Vjacseszlav Ponomarjevet most abban a földalatti fogdában tartják-e, ahová korábban az általa elraboltatott embereket zárták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×