eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Több millió embertől loptak volna pénzt

Két hetük van az internetfelhasználóknak, hogy megvédjék adataikat - ezt a vészjóslóan hangzó figyelmeztetést adta ki a Brit Bűnügyi Hatóság, amely az Europollal és az FBI-jal együttműködve akadályozott meg egy olyan támadást, amellyel több millió embertől loptak volna pénzt.

Az amerikai hatóságok szerint egy Jevgenyij Bogacsov nevű orosz állampolgár és csoportja felelős azért a rosszindulatú számítógépes programért, amely két fontos számítógépes hálózatba bejutva több-százmillió dollárt utalt át a bűnözők számláira.

Az online bűnözés ellen fellépő nemzetközi szervek a hétvégén sikeresen visszaszerezték az ellenőrzést a hálózatok felett, amelyek fertőzött gépeiről - egy úgynevezett botnetről - különböző adatokat loptak el a hackerek.

A Gameover Zeus rosszindulatú program a banki adatok ellopására készült. Általában a FedEx vagy UPS csomagküldők emailjeire hasonlító hamis üzenetekben terjed. Az FBI szerint a hackerek figyelni tudták a billentyű leütéseket és így fértek hozzá áldozataik bankszámláihoz.

Annak ellenére, hogy sikerült visszaszerezni az ellenőrzést a hálózatok felett, az amerikai és európai hatóságok figyelmeztettek, hogy csak idő kérdése, hogy a bűnözők újra próbálkozzanak, és ezért fontos, hogy a felhasználók fokozzák védelmüket.

Az online pandúroknak most sikerült beérni a mindig egy lépéssel előbb járó rablókat: a Gameover Zeus feltörésével megakadályozták, hogy a program további dollármilliókat utaljon át a bűnözőknek..

A brit bűnüldöző hatóság szerint a brit felhasználóknak két hetük van arra, hogy "megvédjék magukat".

A nyomozóknak sikerült feltörniük a Cryptolocker nevű rosszindulatú programot is, amit a GameOver Zeus telepít és amely több-százezer felhasználót "zárt ki" a saját számítógépéből, lehetővé téve a bűnözőknek, hogy váltságdíjat követeljenek a számítógépek feloldásáért. Két hónap alatt a Cryptolocker 234 ezer számítógépet blokkolt és 27 millió dollár váltságdíjat hozott Bogacsovnak - állítják a nyomozók.

Az FBI szerint Bogacsov a dél-oroszországi Anapa városból irányítja a hacker-hálózatot a Gameover Zeus fő adminisztrátoraként és "hajójával a Fekete-tengeri partvidék mentén tud közlekedni."

Egy amerikai szövetségi bíróság kilenc pontban emelt vádat ellene. Az FBI pedig azt állította, hogy Bogacsov egy online beszélgetésben elismerte, hogy ő írta a Zeus kódjának egy részét.

Az amerikai szervek Moszkvához fordultak Bogacsov őrizetbe vételéért. James Cole amerikai igazságügyminiszterhelyettes azt mondta, hogy már tárgyalásokat folytatnak az oroszokkal. A hackerek ellen az amerikai, brit és európai hatóságok közösen léptek fel: átvették az ellenőrzést a fertőzött szerverek felett és a forgalmat a kormány által ellenőrzött gépekre terelték át. Az akcióban tíz állam, köztük Ukrajna vett részt. Május 7-én Kijevben és Donyeckben is gyanús szervereket foglaltak le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×