eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A piacoknak tetszett Putyin beszéde, Washingtonnak viszont nem

A piacok aggodalmai alábbhagytak Vlagyimir Putyinnak az ukrán eseményekről szóló sajtótájékoztatója nyomán. Mások azonban úgy értékelik, hogy elmélyült az ellentét az Egyesült Államok és Oroszország között, miközben az egyik krími katonai bázison eldördültek az első - igaz, figyelmeztető - lövések.

"Az orosz erőket csak a legvégső esetben vetjük be" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a rezidenciáján tartott sajtótájékoztatón, ahol a krími beavatkozást humanitárius misszióként írta le. Elmondta, hogy továbbra is Viktor Janukovics Ukrajna legitim elnök és ő kérte az orosz erők beavatkozását. Putyin azt mondta: aggasztja, hogy "Ukrajnában káosz van és fasiszta, nacionalista és antiszemita elemek fenyegetnek".

Janukovicsról nem sok jót mondott és értésre adta, hogy az egymást követő ukrán elnököket és kormányzókat korruptnak tartja.

"Az egyszerű ukrán muzsik egyformán szenvedett az összes elnök alatt a korrupciótól, ami jóval nagyobb, mint nálunk. A nép változást akart, de csak alkotmányos módon szabad változásokat elérni. Megértem a Majdanon azokat az embereket, akik még mindig alapvető változásokat követelnek és nem a homlokzat javítását. Miért, mert megszokták, hogy eddig az egyik zsiványt felváltotta a másik zsivány" - fejtegette.

Az orosz elnök beszédét másként értékelték a piacok és a politikusok. A tengerentúli tőzsdéken az árfolyam-emelkedés feledtette az egy nappal korábbi veszteségeket, mert a befektetők úgy értékelték, hogy enyhült a feszültség.

John Kerry Kijevbe látogató amerikai külügyminiszter viszont megfenyegette Moszkvát, hogy ha nem vonul ki, akkor gazdasági és diplomáciai büntetőintézkedések következhetnek. Oroszországot kizárhatják a G8-as csoportból és blokkolnák egyes orosz bankok hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez. Kerry virágcsokrot helyezett el a Függetlenség Terén a megölt nyugat-barát tüntetők emlékére.

Putyin szerint a nyugati szankciók ellentétes hatást váltanának ki, ha pedig a partnerek nem akarnak eljönni a Szocsiba tervezett G8-as csúcsra, "akkor nem kell" - mondta.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy a Gazprom törli az Ukrajnának decemberben adott 30 százalékos kedvezményt a földgáz árára. Ezt úgy állította be, hogy nem politikai lépés, hanem csak arra történt reakció, hogy az ukránok nem fizettek ki másfél milliárd dollár tartozást.

Annak ellenére, hogy Putyin leállította az ukrán határ közelében zajló hadgyakorlatot, a Krímben található Belbek támaszponton eldördültek az első lövések.

"Egyenes adásban vagytok, Amerika velünk van!" - kiabálták ukrán katonák, akik nemzeti zászlójukkal és egy szovjet lobogóval fegyvertelenül meneteltek fegyveres orosz katonák elé, akik erre a levegőbe lőttek. A szovjet zászlóval a közös múltat akarták kifejezni. Az oroszok azt kiabálták, hogy ne provokálják őket, álljanak meg, vagy lábon lövik őket.

Végül a parancsnokok feloldották a feszültséget és az ukránok visszavonultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×