eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyűlöletbeszédek miatt bírálja Berlint az Európa Tanács

AZ Európa Tanács felszólította a berlini kormányt, hogy hatékonyabban lépjen fel az idegengyűlölet leküzdésére. Az Európai Unió brüsszeli bizottsága által a németországi helyzetet elemző tanulmányra hivatkozva a tanács indítványozza a szélsőjobboldali pártok és szervezetek állami támogatásának beszüntetését is.

Az Európai Unió bizottsága immár ötödik alkalommal mérte fel az emberi jogok betartását Németországban. A jelentés alapján az Európa Tanács sürgette a berlini kormányt, hogy nagyobb erélyt tanúsítson a rasszista megnyilvánulások és a lappangó idegengyűlölet visszaszorítására.

A tanulmány szerint nyilvános vitákban gyűlölet-beszédek is elhangzanak és ezeket a hatóságok nem ítélik el egyértelműen.

Az Európai Unió bizottsága felmérésében külön kitér azokra a sorozatos melléfogásokra, amelyek jellemezték a neo-náci terrorcsoport felszámolását. Mint ismeretes, a csoport - amelynek vezetői ellen tavaly óta bírósági eljárás folyik Münchenben - több német városban éveken át merényleteket követett el főleg török üzletek ellen.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a gyűlöletbeszédek fő forrása a hivatalosan működő neo-náci párt, az NPD. Az Európa Tanács ezért javasolja a rasszista jelszavakat hangoztató pártok és szervezetek közpénzekből történő támogatásának haladéktalan beszüntetését, valamint azt, hogy a bíróságok súlyosbító körülménynek tekintsék, ha egy bűncselekményt idegengyűlöletből követnek el.

Az Európai Unió több, mint másfél évtizede rendszeresen ellenőrzi az EU tagállamaiban az emberi jogok tiszteletben tartását, különös tekintettel a rasszizmus leküzdésére. A Németországra vonatkozó, most közzétett tanulmány nemcsak kifogásokat emel, hanem elismeréssel méltatja annak a nemrég létesült állami testületnek a munkáját, amelynek feladata a faji, vallási, vagy nemzetiségi megkülönböztetés leküzdése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×