eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A baloldalból kiábrándultak a szélsőjobbot választják

A franciák több mint negyede a szélsőjobboldali Nemzeti Frontra szavazna egy esetleges parlamenti választáson, többségük immár meggyőződésből - derül ki egy a napokban közzétett felmérésből.

Radikalizálódás tapasztalható a francia társadalomban, aminek egyik fő nyertese a szélsőjobboldali Nemzeti Front: a BVA közvélemény-kutató felméréséből az derül ki, hogy immár 26 százalékon áll azoknak a franciáknak az aránya, akik hajlandók lennének erre a formációra voksolni egy parlamenti választáson. Ez éppen 9 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mért számokhoz képest. Egy esetleges helyhatósági választáson a megkérdezettek 29 százaléka adná voksát a szélsőjobbra.

A Nemzeti Front támogatottsága a fiatalok körében kifejezetten erős, 33 százalékos, de a legmeglepőbb az, hogy a munkások nem kevesebb, mint 40 százaléka is a Marine Le Pen által vezetett pártra voksolna. Ez utóbbi arány azt jelzi, hogy a Nemzeti Front valójában balról előzi vetélytársait, és amint arra az elmúlt években több politikai elemző is rámutatott, elsősorban a baloldal, különösen a szocialisták által "elhagyott" munkásságot igyekszik megszólítani. E politika mára azt eredményezte, hogy a biztosan a Nemzeti Frontra szavazó munkások aránya 27 százalékon áll, három százalékkal verve rá azokra, akik mindenképpen a Szocialista Pártot választanák.

Az eredmény kapcsán Gael Sliman, a BVA egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy míg az elmúlt évtizedekben a Nemzeti Frontra leadott voksok túlnyomó többsége úgynevezett proteszt szavazat volt, amely elsősorban a többséget adó jobboldali vagy éppen baloldali pártokat volt hivatott büntetni, és ezért nem biztosított tartós támogatottságot számára, addig mára a választók több mint fele meggyőződésből dönt Le Pen mellett. Vagyis valós politikai alternatívát látnak benne.

A Nemzeti Front újfajta támogatottságát egy hétvégi időközi választás eredményei is visszaigazolták. Jérome Cahuzac bukott szocialista költségvetési miniszter választási körzetében, a hagyományosan balra szavazó, dél-nyugat franciaországi Villeneuve-sur -Lot városában a szocialisták és a zöldek már az első fordulóban kiestek, a második körben pedig a jobboldali Népi Mozgalom Uniójának jelöltje mindössze hét és fél százalékkal vert rá a versenyben maradt szélsőjobboldali vetélytársára.

A Nemzeti Front balra tolódása egyébként abban is megmutatkozik, hogy az utóbbi időben több olyan politikus is csatlakozott hozzájuk, aki korábban szélsőbaloldali formációkban politizált. Ez a folyamat a nemzeti mellé szocialista jelleget ad a Nemzeti Frontnak, ami azt eredményezi, hogy a Jean-Luc Melenchon vezette szélsőbalos Baloldali Front után immár egy második francia párt is eme enyhén szólva furcsa ideológiai konstelláció felé csúszik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×