eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Választási kampány a gátakon

Berlinben a kormány megállapodott arról, hogy nyolcmilliárd eurót ad az árvízkárosultak támogatására. Az összeg egyik felét a szövetségi államháztartásból, másik felét pedig a tartományok költségvetéséből fedezik. A gyorssegélyt már a hónap elején kilátásba helyezte a kancellár, amikor először felkereste a megáradt folyók mentén a mentőalakulatokat. A gátak mentén nemcsak Angela Merkel folytatott választási kampányt.

Az előző kancellár, a szociáldemokrata Gerhard Schröder 2002-ben történt újraválasztását jórészt annak köszönhette, hogy gumicsizmában és viharkabátban gyakran feltűnt az Elba mentén és személyes jelenlétével igyekezett lelket önteni a gátak erősítésén dolgozó önkéntesekbe és katonákba. Kihívója, a Bajorországban kormányzó kereszténypárt akkori vezetője, Edmund Stoiber viszont úgy vélte, nem illő az árvízből politikai tőkét kovácsolni - és az árhullám levonulása után súlyos vereséget szenvedett Gerhard Schröderrel szemben.

Mindebből alighanem sokat tanult Angela Merkel is, aki a szeptemberben esedékes választáson a szociáldemokrata Peer Steinbrückkel méri majd össze erejét. Merkel az ország északi felében tűnt fel rendszeresen a gátak mentén, Szászországban még attól sem riadt vissza, hogy néhány percre az ugyancsak kereszténypárti Stanislaw Tillich szászországi miniszterelnökkel a homokzsákok adogatásába bekapcsolódjék. Máshol meleg teával, kávéval lelkesítette a mentőalakulatokat. Az áradó Duna mentén a bajor tartományi
Kormányfő, Horst Seehofer tűnt fel rendszeresen a töltések erősítésén dolgozó helyi lakosság biztatására.

A politikusok megjelenéséről a média rendszeresen beszámolt, de azt sem titkolta el, hogy a megkérdezettek jó része pontosan tudta, a kancellár nem csupán személyes együttérzésből szakított bőségesen időt hivatalos tárgyalásai között az árvíz leküzdésében való legalább szimbolikus részvételre, hanem népszerűségének erősítésére is. Ez máris kitűnik a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×