eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mit kell tudni az új cseh kormányfőről?

Jirí Rusnok közgazdászt és politikust nevezte ki új cseh kormányfővé Milos Zeman köztársasági elnök.

Az államfő döntését kedden délután jelentették be Prágában. Előtte a mostani kormánykoalíció egy utolsó kísérletet tett arra, hogy ne veszítse el hatalmát, és az utolsó pillanatban sikerült a kétszáz tagú képviselőtestületben 101 képviselő támogatását és aláírását megszereznie saját kormányfőjelöltje, Miroslava Nemcová támogatásához, ám az államfő ezt már nem vette figyelembe és kitartott korábbi elképzelése mellett, miszerint - átmeneti időre - szakértői kormányra bízza az ország irányítását..

Rusnok kinevezése után azonnal letette az alkotmány által előírt hivatali esküt. Zeman a kinevezési ünnepséget követő sajtóértekezleten azt mondta, hogy a szakértői kormány várhatóan szeptember végéig marad hivatalban, és valószínű, hogy októberben előrehozott választásokat tartanak, ez a képviselőtestület döntésétől függ majd.

Az új kabinet egyik legfontosabb feladata a jövő évi állami költségvetés előkészítése lesz. Zeman azt is nagyon fontosnak tartja, hogy folytatódjon a vizsgálat a kormányválságot kiváltó politikai és gazdasági korrupciós ügyekben. Az államfő kifejezte reményét, hogy e tekintetben a kormány ellen tud majd állni a várható nyomásnak.

Zeman az országában kialakult belpolitikai helyzetet elemezve kifejtette, hogy megválasztásakor többször is hangoztatta, a Necas-kormánynak mielőb távoznia kellene, mostani döntésével lényegében korábbi ígéretet teljesítette.

Az új miniszterelnök, aki annak idején Milos Zeman kabinetében pénzügyminiszter volt, kijelentette: legkésőbb 14 nap belül állítja össze új kormányát. Kinevezése után harminc napja lesz a kabinetnek, hogy a parlamentben ismertesse programját és megszerezze a képviselők bizalmát.

Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítanak. Várható, hogy rendőrségi vizsgálat indul a volt kormányfő ellen is.

Jirí Rusnok megbízott kormányfő neve nem ismeretlen Csehországban. Az ostravai születésű (1960) és közgazdász képzettségű politikus a rendszerváltás után volt miniszterhelyettes, és két tárcát is vezetett nagyjából egy-egy évig a szociáldemokrata kormányokban: előbb pénzügyminiszter volt, majd pedig az ipari és kereskedelmi minisztérium élére került. Több mint tíz éve pedig a kiegészítő magánnyugdíjalapok szövetsége elnökségének tagja. Rövid ideig parlamenti képviselő is volt, de mandátumáról önként lemondott. A szociáldemokrata pártnak 1998 óta tagja.

A politikus közismerten Zeman közeli munkatársai közé tartozik, s jóban van a szakszervezeti vezetőkkel is. Zeman kormányában volt pénzügyminiszter, s az utóbbi időben az államfő egyik legbefolyásosabb gazdasági-pénzügyi tanácsadója. Zeman őt bízta meg a nemrégiben létrehozott különleges elnöki alap vezetésével, amelybe az államfő rendszeresen átutalja fizetése egyharmadát. Az alapba beérkezett pénzt az államadósság csökkentésére fogják fordítani. A nyolcvanas évek második felében, s a kilencvenes években a gazdasági és szociális stratégiai tervezésével foglalkozott.

Helyi szakértők és újságírók szerint az egyértelműen szociáldemokrata kötődésű politikus a párt pragmatikus szárnyának egyik legmarkánsabb képviselője, s ennek következtében jó egy évtizede állandó vitái vannak a párt mindenkori vezetésével. Néhány éve a szociáldemokrata pártból való kizárása is felmerült.

2003-ban például a párt akkori hivatalos vonala ellenére az államfőválasztáskor nyíltan a polgári demokrata Václav Klaust támogatta, a későbbiekben többször is a Cseh Szociáldemokrata Párt-Polgári Demokratikus Párt (CSSD)-ODS) nagykoalíció mellett érvelt. Közgazdászként és pragmatikus politikusként a polgári demokrata körökben is elismerésnek örvend.

2010 óta a cseh kormány mellett működő befolyásos nemzeti közgazdasági tanács tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×