eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokaknak fájhat a nyugdíjreform

Megkapta a francia kormány azt a jelentést, amely a nyugdíjkassza finanszírozásához szükséges lehetséges reformlépéseket tartalmazza. A dokumentumban megfogalmazott javaslatok némelyikét a szakszervezetek "hadüzenetként" értékelik, a munkaadók viszont a baloldal bátorságának hiányát kifogásolják.

Megoldhatatlannak tűnő csapdában vergődik a szocialista többség a nyugdíjreform ügyében, azzal ugyanis, hogy a nyugdíjkorhatárnak a Sarkozy-érában végrehajtott fölemelését ideológiai okokból a végsőkig ellenezték, gyakorlatilag saját kezüket kötözték meg. Azzal mindenki egyetért Franciaországban, hogy egy újabb nyugdíjreform elkerülhetetlen, anélkül ugyanis 2020-tól a nyugdíjkassza gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik, a baloldali kormány ezért lázasan keresi a legkisebb politikai és presztízsveszteséggel járó alternatívákat.

A lehetőségek körét egy néhány napja elkészült jelentésben fogalmazta meg egy, a kormány által kifejezetten e célra felkért bizottság. Az egyik csapásirányt természetesen a nyugdíjra jogosító biztosítási idő meghosszabbítása képezi, ami konkrétan azt jelenti, hogy a francia munkavállalóknak a jövőben a jelenlegi 41,5 év helyett többet kellene dolgozniuk ahhoz, hogy teljes összegű nyugdíjban részesüljenek. A jelentés fokozatos emelést javasol, de az 1966-ban születetteknek például már 44 évig kellene járulékot fizetni. A jobboldali ellenzék a javaslatnak ezt a részét nemes egyszerűséggel képmutatásnak nevezi, szerintük ugyanis az egyet jelent a nyugdíjkorhatár felemelésével, amit a kormány semmiképpen sem akar kimondani.

A jelentés egy másik része közvetett nyugdíjcsökkentést vázol fel, igaz, a jelenleg hangoztatott tervek szerint ez csak a magasabb nyugdíjban részesülőket sújtaná. Esetükben a kormány megszüntetné azt a tíz százalékos adókedvezményt, amelyre "szakmai kiadások" címen jogosultak, emellett a jelenlegi 6,6 százalékról az aktívakéval megegyező, 7,5 százalékra emelné az úgynevezett általános társadalmi hozzájárulási adót, amely a tb-kassza finanszírozásának egy részére szolgál.

A juttatások értéke egy másik módon is csökkenhet: a jelentés készítői azt javasolják ugyanis, hogy 2014 és 2016 között a kormány ne emelje a nyugdíjakat az inflációnak megfelelő mértékben, ahogyan azt a törvény jelenleg előírja.

Egy másik javaslat a közalkalmazotti nyugdíjak számítási módszerén változtatna, amely ezentúl az utolsó három vagy tíz év keresetét venné alapul, ami nyilván alacsonyabb nyugdíjakat eredményezne, a jelenlegi eljárásban ugyanis a nyugdíj előtti hat hónap keresete számít. Ezt a pontot az elemzők robbanásveszélyesnek tartják, és a szélsőbalhoz közelálló CGT szakszervezet jelezte is, hogy egy ilyen téma felvetését "hadüzenetnek" tekintenék. Hasonló fogadtatásra számíthat a kormány abban az esetben is, ha a bizottság javaslatának megfelelően az úgynevezett különleges nyugdíjrendszerekhez akarna hozzányúlni. Ez utóbbiak a vasutasoknak és más állami óriásvállalatok dolgozóinak biztosítanak a többiekhez képest rendkívül előnyös nyugdíjba vonulási lehetőséget.

A munkaadókat viszont az háborította fel, hogy a jelentés a munkáltatói terhek további 0,3 százalékos emelését is elképzelhetően tartja. Ez ügyben a Gyáriparosok Szövetségének leköszönés előtt álló elnökasszonya arra figyelmeztetett, hogy a túlságosan magas adószint miatt a francia cégek már így is az "elvérzés" szélén állnak, és egy ilyen lépés csak tovább csökkentené versenyképességüket a nemzetközi környezetben.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormány mely elemeket választja ki a jelentésből, az elemzők szerint azonban egy dolog biztos: az újkori Franciaország történetében most először történik meg, hogy a baloldal nyugdíjreformot hajt végre, ráadásul muszáj megtennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×