eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Oroszországban kevesen siratják Berezovszkijt

Az öngyilkosság a legvalószínűbb oka Borisz Berezovszkij halálának - írja a Lenta.ru orosz hírportál. Az emigrációban meghalt oligarcha halálával kapcsolatban feltűnően kevés az összeesküvés-elmélet. Oroszországban még a liberálisok sem siratják.

A Lenta.ru megjegyzi, hogy Berezovszkij holttestén nem találtak erőszakra utaló nyomot a brit rendőrök. Az orosz milliárdost egyetlen megmaradt alkalmazottja, testőre fedezte fel, rajta kívül az első ember, aki látta, második ex-felesége, Galina Besarova volt. A lap szerint Besarova, aki Angliában maradt, 550 millió fontot kapott válásuk után és az övé volt az a ház is, ahol Berezovszkij meghalt.

A gyilkosság lehetőségét ő és Marija Litvinyenko, a meggyilkolt volt FSZB-tiszt özvegye hangoztatta. Más közeli ismerősök inkább azt említették, hogy az oligarcha depressziós volt és szenvedett a honvágytól.

A Lenta szerint idén januárban egy angol bíróság 25 millió dollárt ítélt meg Berezovszkij legutóbbi partnerének, Jelena Gorbunának saját költségeire és gyerektartásra. Az oligarchának olyan komoly anyagi gondjai voltak, hogy elbocsátotta személyzetét és csak egyetlen testőrt tartott meg.

"Mivel elvesztettem a pénzemet, nincs értelme megölni engem" - idézte a Telegraph, hogy mit mondott egyik ismerősének.

Oroszországban közben - ahol az ilyen esetekben gyakran kapnak nyilvánosságot az összesküvés-elméletek - nem sokan gyanítanak idegenkezűséget. A legtöbb orosz nem siratja a távolból a magát a demokrácia bajnokának beállító oligarchát, még a liberálisok sem. Sokak szerint ő testesítette meg azt a "rablókapitalizmust", amely a 90-es években tömeges szegénységet idézett elő, miközben néhány vállalkozó kopejkákért felvásárolta a szovjet gazdaság értékes cégeit.

Az ellenzéki Novaja Gazéta azt írta: "Sakktáblának tekintette Oroszországot, ahol ő mozgathatja a bábokat".

Egykori tévéadója, az orosz televízió országos 1 csatornája "gonosz géniusznak" nevezte, akinek "üzleti manipulációi és szociopata személyisége, megmérgezte a Kremlt és kivéreztette az országot." A Komszomolszkaja Pravda "a káosz mesterének" titulálta.

Paul Hlebnyikov, az orosz Forbes magazin néhai orosz származású amerikai főszerkesztője, akit 2004-ben agyonlőttek egy moszkvai utcán, könyvében a Kreml keresztapájának nevezte. Azt írta róla, hogy mindenki másnál nagyobb szerepe volt a korrupt rendszer létrehozásában és alakításában.

"Miközben sokan éheztek, és az ország széteső félben volt, ő pazar partikat adott és jachtokat vásárolt és a demokráciáról magyarázott külföldi újságíróknak" - írta a Kommerszant című lapban Szergej Sztrokan kommentátor.

"Együtt dolgoztam vele, megnyerő modorával kihasználta az embereket, aztán eldobta őket. Most, hogy elment, vége a varázslatnak" - emlékezett vissza rá Alekszej Muhin a független Moszkvai Politikai Információs központ igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×