eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megvan Csatáry perének iratanyaga

Pozsonyban, a Nemzeti Emlékezet Intézetében van Csatáry László kassai népbírósági perének iratanyaga - közölte az intézet szóvivője.

A szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete jelezte, hogy a levéltárában megvan a Csatáry László ellen 1948-ban, az akkori Csehszlovákiában lefolytatott bírósági per anyaga. Az akta tartalmazza az ítéletet is. Eszerint a bíróság halálra és vagyonelkobzásra ítélete őt, valamint megfosztotta állampolgári jogainak gyakorlásától 15 évre.

"Az összegyűjtött tanúvallomások szerint Csatáry utasította a kassai tábor őreit, hogy kegyetlenül járjanak el, miközben a gettólakók kínzásába és megalázásába személyesen is bekapcsolódott" - mondta a SITA hírügynökségnek Ján Pálffy, az intézet szóvivője.

A kassai állami levéltárban őrzött Csatáry-aktából hiányzott az eredeti végzés, csak a büntetőeljárás adatlapja, a vádirat, a bírósági tárgyalás jegyzőkönyve és egy korabeli újság maradt meg.

A dokumentumok szerint Csatáry biztosította a transzportokat, és olyan embereket is koncentrációs táborokba küldött, akikre a kitelepítési parancs nem vonatkozott, vagy fizikailag képtelenek voltak az utazásra. Ezzel visszaélt a beosztásával.

A per anyaga 1986-ig a Kassai Járási Népbíróság irattárában volt, majd átkerült az állami levéltárba. 1995-ben, éppen mikor Kanada vizsgálni kezdte Szlovákiában Csatáry ügyét, az iratok eltűntek. Ugyanebben az évben Csatáry László elmenekült Kanadából, mivel értesült az ellene folyó vizsgálatról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×