eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mennyire gazdagok a szlovákok?

A szlovákiai háztartások több mint háromötöde többet keres, mint amennyit költ, harmada viszont egyáltalán nem tud spórolni egy eurócentet sem a bevételeiből - derül ki egy pozsonyi felmérés eredményéből.

Szlovákiában a munkanélküliség, az alacsony bérek és a folyamatosan növekvő árak miatt egyre több háztartás képtelen kijönni a bevételeiből, emiatt kölcsönre szorul.

Tavaly a szlovákiai háztartások 23 százaléka volt kénytelen pénzt kölcsön venni, és csaknem ugyanekkora aránynak akadtak gondjai a hitel visszafizetésével - derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökségnek a Provident Financial számára készített legújabb elemzéséből.

Eszerint a kölcsönre szorulók leggyakrabban fogyasztási hitel felvételével próbálták meg áthidalni az ideiglenes pénzhiányt. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka választotta ezt a hitelformát, ami azzal magyarázható, hogy ez a legkönnyebben és leggyorsabban elintézhető kölcsön.

Csaknem ugyanennyien, az emberek 37 százaléka vette igénybe családjának vagy szűkebb rokoni körének a támogatását. A hitelszámlát az emberek 22, a jelzáloghitelt 18, a hitelkártyát 17 százalék vett igénybe.

Míg korábban az emberek általában ódzkodtak a hitelfelvételtől, manapság egyre természetesebbnek számít a kölcsön igénylése. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a felelőtlen pénzszórás továbbra is távol áll az emberek többségétől.

A legkonzervatívabbnak a hitelfelvétel tekintetében az idősebb generációk és a kisebb településeken élők számítanak, míg a legtöbb hitelt a nagyvárosokban élők veszik fel.

Különösen elszegényedett a lakosság a főleg magyarlakta déli járásokban. A Focus felmérése szerint a kölcsönt igénylők körében a 25-34 éves korosztály, a vállalkozók, a többgyermekes családok és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők vannak többségben.

A legmegbízhatóbb törlesztőknek a nagyvárosokban élők, a magasabb iskolai végzettséggel és nagyobb fizetésekkel rendelkezők számítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×