Borúlátó képet fest az élelmiszerhelyzetről a Financial Times. A gazdasági lap szerint az a tény, hogy fél éve nem tapasztalt mértékű aszály sújtja az Egyesült Államokat, az egekbe röpítheti az élelmiszerárakat.
A kukorica és szója mellett a búza is drasztikusan drágult, öt hét alatt 50 százalékkal ment fel az ára.
Az Egyesült Államokban pusztító aszály azért hat ki az egész világra, mert ott termelik meg a világpiacra kerülő kukorica felét, valamint a szójabab és a búza nagy részét. A drágulás emiatt még olyan távoli országokban is érezteti majd hatását, mint Kína vagy Egyiptom.
David Nelso, a Rabobank globális stratégiai elemzője az FT-nek nyilatkozva "valódi katasztrófáról" beszélt, emlékeztetve, hogy ezzel ellentétben a 2008-as élelmiszerválság oka a spekuláció volt.
José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vezérigazgatója azt mondta: aggasztó az alapanyagok drágulása, ami különösen a világ szegényeit sújtja. Õk azok, akik a jövedelmük háromnegyedét élelmiszerre költik - tette hozzá.
2007-2008-ban az élelmiszer-drágulás éhséglázadásokat robbantott ki Bangladesben, Haitin és Egyiptomban is. Ez talán most nem ismétlődik meg, mondják közgazdászok, mivel rizsből és búzából egyelőre nincs hiány.
Meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy az amerikai kukorica- és szójababtermelő vidékeken további két héten át marad az aszály, emiatt a piacokon 8-15 százalékkal kevesebb terményre számítanak.
A FAO főnöke közben hozzátette, hogy ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor az ENSZ-szervezet az év végéig kormányközi élelmiszercsúcsot hívhat össze.