eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb élelmiszerválság fenyeget

Újabb élelmiszerválság fenyegetheti a világot, mert ötven éve nem volt olyan súlyos aszály az Egyesült Államokban, mint idén. A kukorica és szója ára már meghaladja a négy évvel ezelőtti rekordárakat, és drágult a búza is.

Borúlátó képet fest az élelmiszerhelyzetről a Financial Times. A gazdasági lap szerint az a tény, hogy fél éve nem tapasztalt mértékű aszály sújtja az Egyesült Államokat, az egekbe röpítheti az élelmiszerárakat.

A kukorica és szója mellett a búza is drasztikusan drágult, öt hét alatt 50 százalékkal ment fel az ára.

Az Egyesült Államokban pusztító aszály azért hat ki az egész világra, mert ott termelik meg a világpiacra kerülő kukorica felét, valamint a szójabab és a búza nagy részét. A drágulás emiatt még olyan távoli országokban is érezteti majd hatását, mint Kína vagy Egyiptom.

David Nelso, a Rabobank globális stratégiai elemzője az FT-nek nyilatkozva "valódi katasztrófáról" beszélt, emlékeztetve, hogy ezzel ellentétben a 2008-as élelmiszerválság oka a spekuláció volt.

José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vezérigazgatója azt mondta: aggasztó az alapanyagok drágulása, ami különösen a világ szegényeit sújtja. Õk azok, akik a jövedelmük háromnegyedét élelmiszerre költik - tette hozzá.

2007-2008-ban az élelmiszer-drágulás éhséglázadásokat robbantott ki Bangladesben, Haitin és Egyiptomban is. Ez talán most nem ismétlődik meg, mondják közgazdászok, mivel rizsből és búzából egyelőre nincs hiány.

Meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy az amerikai kukorica- és szójababtermelő vidékeken további két héten át marad az aszály, emiatt a piacokon 8-15 százalékkal kevesebb terményre számítanak.

A FAO főnöke közben hozzátette, hogy ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor az ENSZ-szervezet az év végéig kormányközi élelmiszercsúcsot hívhat össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×