eur:
389.3
usd:
364.22
bux:
68189.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fizessék ki a gazdagok az államadósság egy részét!

A német törvényhozás alsóháza nagy többséggel megszavazta a kormány előterjesztését a 100 milliárd eurós spanyol bankmentő programban való német részvételről. A szavazást előkészítő frakcióüléseken is felmerült a tekintélyes gazdaságkutató intézet, a DIW javaslata, amely a gazdagok közvetett megadóztatása útján reméli az államadósság csökkentését.

A berlini Német Gazdaságkutató Intézet főmunkatársa, Stefan Bach a tanulmány ismertetésekor úgy vélte, hogy a tervet elsősorban Dél-Európában, kiváltképpen Spanyol- és Görögországban kellene megvalósítani, ugyanis ezekben az országokban a legnagyobb vagyonnal rendelkezők eddig nemigen vették ki a részüket az államadósság csökkentéséből.

Mint kifejtette, a válsággal küzdő országokban a gazdagok vagyona többszörösen meghaladja az államok adósságállományát. Stefan Bach javaslata alapján a lakosság mintegy 10 százalékát kitevő milliomos réteget köteleznék arra, hogy vagyonuk 10 százalékának megfelelő összegből vásároljanak államkötvényeket, vagy pedig egyszeri illeték lefizetésével járuljanak hozzá az államadósság leépítéséhez.

A Német Gazdaságkutató Intézet főmunkatársa elmondta, hogy ha a közel 4,5 milliósra becsült vagyonos réteg Németországban befizetné vagyona 10 százalékát, az 230 milliárd eurós bevételt jelentene a berlini kormánynak, és ezáltal 10 százalékkal csökkenne a német államadósság.

Érvelése szerint mindenkinek be kellene látnia, hogy ha az euróövezet összeomlik, akkor a gazdagok vagyona is elértéktelenedik, illetve teljesen elvész.

A gazdagok megadóztatása már korábban is felmerült a német ellenzék részéről, de a terv nem talált kellő támogatásra, és így nem is valósult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×