eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Milyen fenyegető veszélyt lát az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a vártnál kisebb mértékben nő majd a világgazdaság. A növekedést még inkább visszavetheti, ha az euróövezetben nem tesznek meg mindent a hitelválság megoldására. Ami Európában történik, az magával húzza a feltörekvő gazdaságokat is - jegyzi meg az anyag.

Az utóbbi években az úgynevezett feltörekvő államok - köztük Brazília, Kína és India - működtek a globális gazdasági növekedés motorjaiként, de az IMF szerint rájuk is kihat az eurozóna válsága és az elhúzódó amerikai talpra állás.

Visszaesett az export és ez, a korábbi gazdaság-szabályozó lépésekkel együtt sokkal nagyobb mértékben érezteti majd hatását, mint remélték. Brazíliában, Indiában és máshol korábban a helyi pénz felértékelődése miatt aggódtak, de most pár hónap alatt a fordítottja történt: valutáik árfolyama drámai módon leesett.

Áprilisban még 4,1 százalékos globális gazdasági növekedést jósolt jövőre az alap, most ezt 3,9 százalékra csökkentette. A prognózis szerint a legfejlettebb és a feltörekvő országokban esik vissza leginkább a növekedés. A fejlett országok az idén átlagban csak vérszegény, 1,4 százalékos növekedést produkálnak az idén és 1,9 százalékost jövőre.

A leginkább fenyegető veszély a késlekedő vagy elégtelen fellépés az eurózóna válságának megfékezésére - jegyzi meg az IMF. Az valutaunió gazdasága az idén a fejlett államokhoz képest csak feleakkora mértékben bővül, miközben Afrikában hétszer nagyobb mértékben bővül majd a gazdaság, mint az öreg kontinensen - olvasható az anyagban.

Nemcsak Európa azonban a fekete bárány. Az elemzés szerint az Egyesült Államokban az elnökválasztás után várható politikai vita "a pénzügyi szakadék szélére" lökheti Amerikát. Az év végén járnak le a Bush-korszakban bevezetett adókedvezmények és egy tavalyi megállapodás értelmében automatikus, fűnyíróelvet követő kiadáscsökkentést vezetnek be, ha a politikai pártok nem tudnak megállapodni a költségvetésről. Bár a piacok szerint a Kongresszusban végül megegyeznek, a Valutaalap úgy látja a politikai kardcsörtetés rosszul hat majd a kereskedésre.

Ázsiában azonban a Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Thaiföld és Vietnam - más néven az ASEAN 5-ök teljesen másként élik meg a helyzetet, mint a fejlett államok. Az ő növekedésük nem esik vissza és továbbra is 5 és fél százalékos marad az idén - a nyugati bajok ellenére.

Az IMF Kína növekedési prognózisát is lecsökkentette, 10 százalékról a még mindig irigylésre méltó 8 százalékra - szintén az eurozóna válsága miatt.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×