INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Meddig teker együtt a Putyin - Medvegyev tandem?

Infostart / InfoRádió
Oroszországban közeleg Vlagyimir Putyin újabb elnöki periódusa, és elődje, Dmitrij Medvegyev szerint a helycsere biztosítja, hogy sokáig kormányozzanak együtt. Putyin az ősszel jelentette be, hogy amikor elnök lesz, Medvegyev váltja őt a miniszterelnöki poszton.

Vezetői tandem - így jellemzik Oroszországban a Putyin - Medvegyev páros hatalmát. Medvegyev az új orosz történelemben az egyetlen elnök, aki csak egyetlen cikluson keresztül kormányzott. Bár nyilvánvalóan pártfogója, Putyin segítette a Kremlbe, liberális múltja miatt sokan politikai változást vártak tőle.

Néha még odáig is elmerészkedett, hogy bírálta nagyhatalmú mentorát. Most azonban értésre adta: nem zavarja, hogy Putyin-Batman mellett ő Robin.

"Nincs ebben semmi furcsa" - mondta egy csütörtöki interjúban. - Megalapoztunk egyfajta jövőt. Nyugodjanak meg, együttműködésünk sokáig fog tartani" - mondta Medvegyev, aki Vlagyimir Putyin beiktatása után a tandemben a miniszterelnöki feladatot kapja.

A tavalyi parlamenti választások után hónapokon keresztül tiltakozó liberális ellenzékiek és középosztálybeli polgárok nem ezt akarták hallani, de úgy tűnik, nem sokat tudnak tenni. Az utóbbi időben a tiltakozások elhaltak. A hatóságok vasszigorral csaptak le arra a polgárpukkasztó női punk zenekarra is, amely egy katedrálisban, a hívőket felháborítva imádkozott Putyin bukásáért.

Úgy tűnik, az ima nem érte el hatását, Putyin magabiztosan várja, hogy május elején visszatérjen az elnöki rezidenciára. A tavaly megszellőztetett alkunak megfelelően a távozó miniszterelnök félreállt az Egységes Oroszország kormánypárt éléről és a posztot Medvegyevnek adja át, aki korábban élesen bírálta a pártot. Most azt mondta: normális, ha valakinek nincs kőbe vésve az álláspontja.

Közben az ellenzéki tiltakozómozgalom tömegtüntetést tervez Putyin május 7-i beiktatására. Kérdés, hányan hallgatnak majd a hívó szóra.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk