eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Száz éve süllyedt el a Titanic

Ezen a hétvégén az Atlanti-óceán két partján a Titanic óceánjáról 100 évvel ezelőtti katasztrófájára emlékeznek. Közben kutatók egy tanulmányban megállapították: a tengeri balesetek idején korántsem tartják be azt az elvet, hogy a nőket és gyerekeket kell először kimenteni.

A Titanic katasztrófája után hat nappal kanadai tengerészek egy apró, vízben lebegő holttestet találtak. A másfél hónapos fiút szülei négy réteg ruhába bugyolálták, lábán bőrcipő volt - nem mintha ez megóvta volna a kihűléstől a jeges vízben.

Az Ismeretlen Gyermekként emlegetett áldozatot másokkal együtt a tengerparti Halifax városában temették el. Az ő története is azt illusztrálhatja svéd kutatók szerint, hogy a hajóbalesetek idején nincs lovagiasság, és naiv dolog azt feltételezni, hogy a nők és gyerekek kimentésére koncentrálnak először. A Titanic elsüllyedését 700-an élték túl, és 1500-an vesztek oda.

Az Uppsalai Egyetem két közgazdásza 18 híres hajókatasztrófát tanulmányozott 1852 és napjaink között, és arra jutott, hogy a férfiaknak kétszer akkora a túlélési esélyük, mint a nőknek. "Mítosz a lovagiasság" - mondta egyikük, Oscar Erixon.

A vizsgált katasztrófák több mint 15 ezer utast érintettek, és közülük a nőknek csak 18, míg a férfiaknak több mint 34 százaléka menekült meg. Az Estonia komp 1994-es, Balti-tengeri tragédiájában a nőknek kevesebb, mint hat százaléka élte túl a balesetet, szemben a férfiak 22 százalékával.

Maga a Titanic az egyik kivétel: az óceánjáró női utasainak 70 százaléka maradt életben, míg a férfiak közül csak 20 százalék. Ebben és egy másik esetben a magyarázat az volt, hogy a kapitány parancsba adta a nők és gyerekek mentését, és a legénység fegyverrel tartotta vissza a férfiakat.

Halifaxból több hajó is indult annak idején a túlélők mentésre és a holttestek összegyűjtésére. A helyi jégkorongpályán rendezték be a halottasházat, és három temetőben helyezték örök nyugalomra az áldozatokat.

A tengeri sírtól 700 mérföldre fekvő városban koncertekkel és felolvasásokkal emlékeznek az évfordulón, az éttermekben pedig a Titanic étlapján is szereplő fogások közül válogathatnak a látogatók. Az angliai Southamptonban a város 549 egykori lakosára emlékeznek, akik közül sokan a személyzet tagjai voltak. 1912-ben főnyereménynek számított az olyan munkahely, amely napi három étkezést és pihenést biztosított. A helyi személyzetből 175-en élték túl a katasztrófát. Az idén a leszármazottak találkoznak a városban.

Megemlékezéseket tartanak Írországban is, ahonnan sok kivándorló utazott a Titanickal, és Walesben is, ahol egy lelkes rádióamatőr hallotta meg elsőként a hajó segélyhívását. Artie Moore elment a rendőrségre, de először nem hittek neki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×