eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kezd eldurvulni az elnökválasztási kampány

Egy friss felmérés szerint Nicolas Sarkozy közelíti népszerűségben legfőbb riválisát, a szocialisták államfőjelöltjét. A jelenlegi államfő csütörtök este tartott első választási nagygyűlésén immár frontálisan támadta Francois Hollande-ot, azt állítva róla, hogy "reggeltől estig hazudik".

A BVA közvélemény-kutató intézet által végzett legújabb felmérés szerint ha most tartanák az elnökválasztások első fordulóját, úgy azon a szocialisták jelöltje a szavazatok 31, Nicolas Sarkozy pedig 26 százalékát szerezné meg. A vizsgálat közvetlenül azt követően készült, hogy a jelenlegi államfő bejelentette, másodszor is megpályázza az elnöki posztot, és a számok azt mutatják, hogy az egy hónappal korábbi eredményekhez képest Francois Hollande három százalékot veszített népszerűségéből, Sarkozyé pedig egy százalékkal emelkedett.

A BVA igazgatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a második fordulóra vonatkozó szavazói szándékokban Hollande továbbra is magasan vezet, a megkérdezettek 56 százaléka adná rá voksát, mindössze egy százalékkal kevesebben, mint egy hónappal korábban, Sarkozy pedig a szavazatok 44 százalékát szerezné meg, ami egy százalékos emelkedést mutat a január végi állapothoz képest.

A fenti számok fényében nem meglepő, hogy a kampány kezd kifejezetten eldurvulni, a kelet-franciaországi Annecy-ben csütörtök este az első választási nagygyűlését tartó Nicolas Sarkozy azt vetette szocialista riválisa szemére, hogy reggeltől estig hazudik. A jelenlegi államfő annak kapcsán jutott erre a következtetésre, hogy Hollande egy angol lapinterjúban liberális politikusnak igyekezett beállítani magát, egyebek mellett azt is kijelentve, hogy Franciaországban nincsenek kommunisták.

Az államfő után péntek reggel egy rádióinterjúban Francois Fillon is hazugsággal vádolta meg Hollande-ot, amiért a szocialista politikus úgy igyekszik beállítani a kormány által az elmúlt öt év alatt bevezetett adókedvezményeket, mintha azok kizárólag a gazdagok számára nyújtanának előnyöket. A kormányfő azt mondta, a szocialisták ellenzékben nagyon baloldaliak, de kifejezetten liberálisak, ha kormányon vannak.

Elemzők arra számítanak, hogy Sarkozy kampánya a következő hetekben látványosan felpörög majd, és ennek egyik eleme lesz az általa írt könyv megjelenése is. Ebben az államfő értesülések szerint elismeri, hogy az elmúlt öt év alatt hibákat is elkövetett, de azt is hangsúlyozza, hogy nem volt ideje mindent megvalósítania. Egyes elemzők úgy vélik, a szocialisták igyekeznek magabiztosnak mutatkozni a kampányban, de aggodalommal figyelik, hogy két jobb-közép elnökjelölt máris visszalépett Sarkozy javára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×