eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hova érdemes menekíteni a vagyont?

Aggódik a francia gazdagok egy része, hogy esetleg a szocialista Francois Hollande nyeri meg az elnökválasztást. Ügyvédek és ingatlankereskedők beszámolói szerint sokan már komolyan dolgoznak azon, hogy vagyonuk egy részét külföldre menekítsék.

"Akik a vagyonadó ellenére még Franciaországban maradtak, el fognak menni, ha Francois Hollande nyeri a választásokat" - jósolta néhány napja a francia fegyvergyáros és kormánypárti szenátor, Serge Dassault. A lapok azóta a francia gazdagok távozásának lehetőségeit vizsgálják.

A Le Monde, a Le Figaro és a Les Echos egybehangzóan állítja: tehetős franciák tucatjai ingatlankereskedőkkel, adóügyi szakértőkkel, ügyvédekkel tárgyalnak, hogy az esetleges kivándorlásukat előkészítsék. Ennek fő oka az, hogy a szocialisták államfőjelöltje továbbra is vezet a közvélemény-kutatásokban Nicolas Sarkozy előtt, márpedig Francois Hollande adóemelést, a gazdagokkal szembeni magasabb, csaknem büntető jellegű elvonásokat, és főleg a vagyonadó kiterjesztését ígéri megválasztása esetére.

A tehetős franciák egy része tehát néhány hónapja ingatlanállománya felértékelésével van elfoglalva, az adóügyi szakértőkkel pedig arról tanácskoznak, melyik szomszédos országba érdemes áttelepülni. A lehetőségek között első helyen Belgium vagy Svájc szerepel, de Nagy Britannia iránt is számosan érdeklődnek.

Az említett országok legfontosabb előnye, hogy egyikben sem létezik vagyonadó, és a külföldi gazdagokat tárt karokkal, illetve komoly adókedvezményekkel várják. A témáról készült beszámolók szerint a svájci pénzügyi szakértők előre dörzsölik a kezüket, azt mondják, "a rosszul tartott fejőstehenek előbb-utóbb a mi legelőinkre jönnek majd". Sokuk most a szocialista jelölt győzelméért szurkol, arra számítva, hogy az esemény által elriasztott franciák busás hasznot hoznak majd számukra.

De a brit kormány sem rest, a Les Echos gazdasági napilap szerint David Cameronék azt üzenik a francia gazdagoknak, hogy megéri a szigetországba költözniük. A cikkek egyébként külön kitérnek ara, hogy a mostanihoz hasonló hangulatra legutóbb 1981-ben, Francois Mitterand megválasztásakor volt példa, és akkor franciák ezrei menekítették külföldre a megtakarításaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×