eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Eljárás indul a volt pénzügyminiszter ellen

Bűnvádi eljárást indított egy vizsgálóbíró a Fillon-kormány egykori pénzügyminisztere ellen. Eric Woerth-öt, aki 2007-ben a jelenlegi kormánytöbbséget adó Népi Mozgalom Uniójának, az UMP-nek volt a pénztárnoka és ebben a minőségében Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő kampánypénzeit is kezelte, hivatali befolyással való passzív üzérkedéssel vádolják. Az eljárás Franciaország harmadik leggazdagabb embere, Liliane Bettencourt körül immár több mint két éve zajló ügyhöz kapcsolódik.

A volt pénzügyminisztert tizenkét órás kihallgatást követően gyanúsította meg a vizsgálóbíró csütörtökön, egyelőre meglehetősen furcsának tűnő okok miatt. A kiindulópontot az képezi, hogy a politikus felesége 2007 és 2010 között a Liliane Bettencourt vagyonát kezelő Clymene nevű cégnél dolgozott. Woerth-öt most azzal vádolják, hogy felesége alkalmazásáért cserébe kijárta, hogy a vagyonkezelő cég vezetője, Patrice de Maistre 2008-ban megkapja a Becsületrendet, ami a legmagasabb francia állami kitüntetésnek számít.

Ha ez beigazolódik, úgy az egykori pénzügyminisztert akár tíz év börtön- és 150 ezer eurós pénzbüntetésre is elítélhetik, az új fejleménnyel azonban az elemzők szemmel láthatóan nem igazán tudnak mit kezdeni. Eric Woerth-öt ugyanis a baloldali ellenzék és média nem ezért vadássza immár hónapok óta, hanem azért, mert szerintük pártpénztárnokként illegális párt - és kampányfinanszírozásban vett részt, márpedig ez az ügy, amennyiben bebizonyosodik, Nicolas Sarkozyt kifejezetten kínosan érintheti.

Gyanújuk szerint Woerth a leggazdagabb franciáktól, köztük Liliane Bettencourt-tól többször a törvény által engedélyezettnél lényegesen magasabb összegű adományokat vett fel készpénz formájában az UMP és a jelenlegi államfő kampányának finanszírozására. A helyzetet bonyolítja, hogy a Bettencourt vagyonát kezelő cég könyvelője két évvel ezelőtt a rendőrségen elmondta, 2007. januárjában 50 ezer eurót, mai árfolyamon több mint 14,5 millió forintot vett ki a bankból, melyet átadott a már említett Patrice de Maistre-nek, akitől az összeg szerinte Eric Woerth-höz vándorolt.

Márpedig a hatályos pártfinanszírozási törvény szerint Franciaországban magánszemély egy pártnak évente maximum 7600 eurót adományozhat, ami 2,2 millió forintnak felel meg, egy elnökjelöltet pedig kampányidőszakban 4600 euróval, azaz 1,3 millió forinttal támogathat. A nyomozás ez ügyben is tart, és egyáltalán nem zárható ki, hogy ebből is vádemelés lesz, a kérdés immár az, hogy az igazságszolgáltatás elhúzza-e az ügyet a választások utánra?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×