eur:
389.23
usd:
363.74
bux:
68173.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kritikus a gázhiány Olaszországban

Olaszországban válságtanácskozást tart a kormány az energiacégekkel a nagy hideg miatt megugrott energiafelhasználásról. A római kormány rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe, mert a szokásosnál kevesebb gázt kap egyik legnagyobb szállítójától, Oroszországtól.

Az olasz erőművek egy része gázról olajra áll át és korlátozzák egyes ipari cégek gázfelhasználását, hogy melegek maradjanak az otthonok - erről döntött az olasz kormány azt követően, hogy közel egy hete a szokásosnál ötödével kevesebb földgáz érkezik Oroszországból, miközben a nagy hideg miatt jelentősen megugrott a fogyasztás.

Milánóban  mínusz 10 fokot mértek, és Olaszország-szerte is életeket követelt a fagy - több mint húszan haltak meg.

Corrado Passera ipari miniszter kritikusnak nevezte a helyzetet, miközben EU-illetékesek azt állították, hogy még nincs vészhelyzet. Az olasz kormány próbálja nyugtatni a polgárokat, hogy nem lesznek fennakadások, de az Eni energiacég takarékosságra sürgette a magánfogyasztókat.

Oroszország egyes európai vásárlói - Ausztria, Németország, Olaszország és Románia - a szokásosnál kevesebb gázt kapnak. Moszkvában a Gazprom a megnövekedett hazai fogyasztással és a különlegesen hideg idővel magyarázták a helyzetet. A cég illetékese még a hétvégén azt mondta Putyin miniszterelnöknek, hogy csak "néhány napra" és csak 10 százalékkal csökkentek a szállítások, de hírügynökségek azt jelentették hogy például Ausztria továbbra sem kapja meg a szokásos mennyiséget. A szlovák SPP energiacég is azt mondta hétfőn, hogy több, mint ötödével kevesebb földgázt kapott.

Az olasz kormány és az ipari cégek képviselői ma újabb válságtanácskozást tartanak. A helyzettel foglalkozó rendkívüli bizottság sürgette, hogy nyúljanak hozzá a stratégiai tartalékokhoz, növeljék a hazai gázkitermelést és nézzenek alternatív források után. Oroszország biztosítja az olasz földgázigények harmadát, de miközben visszafogta a szállításokat, a tengeri viharok miatt nem tudnak dokkolni Olaszország rovigói LNG-termináljánál a Katarból, cseppfolyósított földgázt szállító tankhajók.

Az olaszok egyelőre Algériából tudták pótolni a kiesett fűtőanyagot. Bár idén nincs jele az olyan "gázháborúnak", mint ami 2006 és 2009 telén robbant ki Oroszország és Ukrajna közt, egy orosz illetékes a múlt héten azzal vádolta Ukrajnát, hogy a szerződésben rögzített mennyiségnél többet vesz ki a területén áthaladó vezetékből. Kijev tagadta a vádat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×