eur:
388.9
usd:
360.94
bux:
68709.74
2024. május 7. kedd Gizella

Az unió a felhasználói adatok szigorítását kéri

Az Európai Unió a héten a nagy cégek által kezelt felhasználói adatok szabályozásának szigorítását fogja javasolni. A lépés különösen a Google-ra és a Facebookra lehet nagy hatással.

"Európának új adatvédelmi szabályokra van szüksége, a vállakozások számára pedig csökkenteni kell a bürokráciát" - ezekkel a szavakkal vezette fel Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke az új adatvédelmi szabályokról szóló javaslatot.

"A felhasználók csak akkor bízzák adataikat a cégekre, ha biztosak lesznek abban, hogy vigyáznak adataikra. Az egyénnek kell rendelkeznie adatai felett" - tette hozzá egy müncheni konferencián.

A szabályozás főként az olyan internetes cégekre vonatkozik, mint például a Facebook, vagy a Google. Reding ugyanakkor azt is megjegyezte: egyszerűsíteni kell az európai adatvédelmi szabályozást, mert az nehézkes és sokba kerül a cégeknek. "Túl sok az egymásnak is ellentmondó szabály Európában, ami évi 2,3 milliárd eurójába kerül a vállalkozásoknak" - mondta

Az új adatvédelmi szabályozást már a hét közepén nyilvánosságra hozhatják, de azt a tagállamoknak is jóvá kell hagynia. Franciaország, Németország és mások ellenezhetik, hogy az adatvédelmi ellenőrzés Brüsszel hatáskörébe kerüljön.

A cégek, kormányok és hatóságok arról vitáznak, hogy kinek a tulajdonát képezik a közösségi oldalakon és az úgynevezett "felhőben", távoli szervereken tárolt személyes adatok.

A Reuters birtokába jutott vázlat szerint a felügyelőszervek nagyobb hatalmat kapnának és megkövetelhetnék, hogy a cégek azonnal jelezzék nekik, amikor adatlopás történt, vagy visszaéltek az adatokkal.

Az unió tagállamai az EU-szabályok megsértéséért globális jövedelmük egy százalékára bírságolhatnák az online cégeket. Nagyobb jogokhoz jutnának a felhasználók, akik megkövetelhetnék azt, hogy "elfelejtsék" adataikat és hogy az adatokat szabadon mozgathassák át más cégekhez.

Mindez új feladatokat adna a közösségi oldalaknak. A Facebook aggodalmát fejezte ki, hogy "a pereskedésre hajlamos környezet akadályozhatja az olyan innovatív szolgáltatások kifejlesztését, amelyek az európai felhasználók hasznára válnának."

Sok felhasználó azonban dühös a cégekre, és még mindig emlékeznek arra, hogy tavaly a Sonyhoz betörő hackerek hitelkártyák adatait lopták el és hat napig tartott, amíg a cég ezt elismerte és bocsánatot kért. A hírhedt Anonymous hackercsoport azzal fenyegetőzött, hogy hétfőn ismét betör a céghez, mert az támogatja az amerikai Kongresszus kalózkodás-ellenes javaslatát - amely ellen a Wikipédia és mások is tiltakoztak a múlt héten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×