eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ahol a 240 forintos benzinár már megfizethetetlen

A drasztikus benzináremelések miatti sztrájk bénítja meg a világ egyik legnagyobb olajexportőr államát, Nigériát.

Nigéria hatalmas olajkinccsel rendelkezik, gyakorlatilag az olajipar tartja el az országot. A mindent átszövő korrupció miatt azonban a megtermelt javakból a lakosság nagy része nem részesedik, és most az embereknek még azzal is szembesülniük kellett, hogy duplájára, 93 dollárcentnek megfelelő összegre ugrott a benzin ára, miután Goodluck Jonathan elnök január 1-én eltörölte az ártámogatást. A tömegek számára így megfizethetetlenné vált a közlekedés, és drágult meg az élelmiszer.

A hétfőn indult általános sztrájk megbénítja az országot, a jobbára békés tiltakozás ellenére legalább hatan meghaltak, néhányukat a rendőrök lőtték le. A szakszervezetek ellenőrzőpontokat állítottak fel, a blokád fenntartásában a helyi bandák is segédkeztek, és rátámadtak azokra, akik autóba ültek.

"A nyugatiak nem tudják, hogy számunkra az életet jelenti a benzin, mert nélküle nincs áram sem, sokan használnak generátort" - mondta a legendás Afrobeat előadó, Fela fia.

Lagost, az ország fővárosát megbénította a sztrájk, bár néhány gép felszállt. Jelentések nincsenek fennakadások az olajkitermelésben sem, amely naponta két millió hordó nyersolajat állít elő.

A feszültséget csak növeli a vallási alapú erőszak a jobbára északon élő muzulmánok és déli keresztények között. A délnyugaton fekvő Benin városában dühös tömegek támadtak egy muzulmán kerületre, és fel akartak gyújtani egy mecsetet. Jonathan elnök azt mondta: a Boko Haram nevű iszlámista csoport, melynek tagjai karácsony óta legalább 80 keresztényt öltek meg, élvezik egyes kormányhivatalnokok támogatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×