eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Merkel szerint a Tobin-adót uniós szinten kellene bevezetni

A francia média már az elnökválasztási kampány lázában ég, ezért amint az várható volt, az Angela Merkel és Nicolas Sarkozy között hétfőn lezajlott megbeszélésről a lapok zöme a francia államfő által a pénzügyi tranzakciók megadóztatására vonatkozó kezdeményezésének német fogadtatásával foglalkoznak, az unió jövőjét érintő kérdések pedig alapvetően hidegen hagyják őket.

A balliberális lapok zöme napok óta azt veti Nicolas Sarkozy szemére, hogy puszta kampánymegfontolásból akarja bevezetni az úgynevezett Tobin-adót, amely a részvény és kötvény eladásokat 0,1 százalékos, az egyéb pénzügyi tranzakciókat pedig 0,01 százalékos adóval sújtaná, és a legtöbben azt jósolták, hogy Angela Merkel hétfőn mereven elzárkózik a javaslattól.

Ehhez képest többen csaknem csalódottan állapították meg, hogy a német kancellár gyakorlatilag megdicsérte a francia köztársasági elnököt, kijelentve, hogy kezdeményezése jól példázza, miként lehet a szavaktól a tettek mezejére lépni.

Angela Merkel a Nicolas Sarkozyvel tartott közös sajtótájékoztatón ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy személy szerint ugyan egyetért a leendő francia lépéssel, ám kormányában egyelőre nincs egyetértés a kérdésben. A kancellár asszony azt mondta, a Tobin-adót uniós szinten kellene bevezetni, de ha erre a huszonhetek nem hajlandók, úgy személyesen fog kampányolni az eurózóna tagállamainál, hogy legalább a tizenhetek fogadják azt el.

A francia média egyébként Nicolas Sarkozyt is idézi, aki azt mondta: meggyőződése, hogy ha Franciaország nem mutat példát, úgy az új adó soha nem kerül bevezetésre. A francia államfő egyébként hétfőn is megismételte, hogy a pénzügyi szektornak hozzá kell járulnia annak a kárnak a helyrehozatalához, melyet ő maga idézett elő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Tobin-adó bevezetésével valójában egy az Európai Bizottság által még tavaly szeptemberben kidolgozott direktíva-tervezetet fogják alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×