eur:
388.81
usd:
361.81
bux:
67939.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Sok vállalkozó már csak uzsoráshoz fordulhat"

A súlyos megszorítások miatt Görögországban is egyre több az uzsorás, aki gyakran erőszakos módon hajtja be az adósságot. Sok vállalkozónak azonban nincs más választása, csak hozzájuk fordulhat.

Görögországot hónapok óta fenyegeti az államcsőd veszélye, emiatt az emberek felélték a megtakarításaikat. Az Attica Bank felmérése szerint a középosztálybeliek két év alatt 50 milliárd eurót vontak ki a pénzintézetekből.

Ezzel párhuzamosan egyre többen fordulnak az illegális kölcsönzőkhöz, akik évi 60 százalékos kamatot számítanak fel. Friedrich Schneider, az ausztriai Kepler Egyetem kutatója szerint az uzsorások évi ötmilliárd eurós forgalmat bonyolítanak, a kormány szerint kétszer ekkorát.

A kormány felmérése szerint az adósok fele élte fel a vagyonát, öngyilkosságok is előfordultak. A tanulmány szerint sok balkáni bűnbanda szállt be az uzsorakölcsönzésbe.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó vállalkozó, aki nyílászárók cseréjével foglalkozik, elmondta, hogy telefonon zaklatták, felgyújtották a kocsiját, majd egy reggel arra ébredt, hogy a szemközti házra kitettek egy feliratot: "Add vissza a pénzemet!"

Dimitriosz azért fordult uzsorásokhoz, mert leégett az üzeme, és a várt biztosítási összegnek csak a harmadát kapta meg. Közben el kellett fogadnia, hogy ügyfelei csak fél év múlva beváltható csekkekkel fizettek. A gyakorlat legális Görögországban, és sok elemző szerint hozzájárult a fizetési gondokhoz. 2010-re már közel kétmilliárd euró értékű, fedezet nélküli csekket adtak át - azaz, aki ilyet kapott, az lemondhatott a pénzről.

Mivel sok bank áll le a hitelezéssel és a csekk-könyvek kiadásával, a vállalkozók az uzsorásoktól kénytelenek pénzt kérni. Dimitrosz is csak így tudta kifizetni 40 alkalmazottját, miután másfél millió euró értékű fedezet nélküli csekk maradt a nyakán.

Sok uzsorás vonja le előre a kamatot - így egy 10 ezer eurós hitelből 4000 eurót kap kézhez a kétségbeesett ügyfél -, de mindig van olyan, aki ilyen feltételekkel is igent mond. Dimitrosz azt mondta, hogy a kölcsön tízszeresét kellett visszaadnia - amikor késett a fizetéssel, akkor 50 százalékos büntetőkamatokat számoltak fel a részletekre. Az ő szerencséje az volt, hogy az uzsorás szívrohamban meghalt, így megszűnt a fenyegetés.

A kormány felmérése szerint az uzsorakölcsönöket az adósok öt százaléka tudja csak visszafizetni. Közben októberben 40 százalékkal megugrott az öngyilkosságok száma. Leggyakrabban a kenyérkereső szerepet elvesztett középosztálybeli férfiak vetnek véget az életüknek Görögországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×