eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megnyugtatja-e a piacokat a spanyol választás?

Kommentárok szerint a választási győzelem volt a könnyű a spanyol konzervatívoknak, ami most következik, az lesz a neheze. A már éjfél előtt összesített adatok szerint a Néppárt abszolút többséget szerzett az új spanyol parlamentben. A feladat az lesz, hogy intézkedéseikkel leszállítsák az ország kamatterheit.

Az "elégedetlenek" hónapok óta tartó tüntetései, a fiatalok körében példátlan munkanélküliség és az ország megnövekedett hitelkockázata miatt kevéssé volt kétséges, hogy a Spanyol Szocialista Párt napjai meg voltak számlálva és visszatér a hatalomba a Néppárt. A konzervatívok elsöprő győzelmet arattak, és a voksok 99 százalékának összeszámlálása után a szavazatok több mint 44 százalékát gyűjtötték be. Ezzel már a hivatalos végeredmény bejelentése előtt nyilvánvalóvá vált, hogy abszolút többséget szereznek a parlamentben.

Mariano Rajoy pártelnöknek most az kell megmutatnia: hogyan tudja gyorsan és eredményesen megnyirbálni a nagyra duzzadt spanyol költségvetést, hogy elkerülje azt a pénzügyi nyomást, ami Írországra, Görögországra, Portugáliára és Olaszországra nehezedett - jegyezte meg a Reuters.

Úgy tűnik, a spanyol választók a távozó szocialisták számlájára írták a gazdasági növekedés megtorpanását és a nyomasztó, 21,5 százalékos munkanélküliséget. A pénzpiacok azzal segítették őket a döntésben, hogy csütörtökön rekordmagasságra, 5 százalékra ugrott a 10 éves lejáratú spanyol állampapírok csődbiztosítása.

Kérdés, hogy Rajoy érkezése elég lesz-e a piacok megnyugtatására. Spanyolország hatodik legnagyobb bankja, a Bankinter jelentése szerint a nyomás alá került eurózóna országok egyike sem tudja saját maga, megszorító intézkedésekkel megnyugtatni a magasabb hozamokat követelő befektetőket, hacsak nem történik határozott beavatkozás az Európai Központi Bank részéről.

A GDP-hez viszonyított spanyol költségvetési hiány tavaly több mint 9 százalék volt - ezt idén 6 százalékra akarják lecsökkenteni, jövőre pedig 4,4 százalékra, amely még mindig magasabb lesz, mint például a magyar. Ezeket a célokat csak akkor lehet elérni, ha a spanyol régiók kormányai kevesebbet költenek.

Elemzők szerint emellett le kell törni a fejlett országok között a legmagasabb szintet elért munkanélküliséget, amihez mélyreható reformokra lesz szükség. Úgy tűnik, az új spanyol kormánynak tárgyalásokat kell kezdenie az IMF-fel és az EU-val egy készenléti hitelről - teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×