eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Véget érhet a hosszú spanyol szieszta

A pénzügyi bajok miatt veszélybe került a spanyolok hagyományosan elnyúló déli ebédje. Korábban például ebéd közben kötöttek üzleteket, vagy ünnepelték meg azokat, de manapság már nem sok mindent lehet ünnepelni. A spanyol gazdaság egyik terhévé pedig éppen a hosszú, de másokhoz képest kevésbé hatékony munkanap vált.

A spanyolok számára eddig szinte szent hagyomány volt a többfogásos ebéd, amelyről nem lehet azt állítani, hogy kutyafuttában kapják be - akár két óráig is eltarthat. Cserébe késő estig bennmaradtak a munkahelyen. Az országot sújtó pénzügyi bajok, az adósság megugrása, a rekordméretű, több mint 21 százalékos munkanélküliség azonban véget vethet a sziesztának és az elnyúló munkanapnak.

Európa negyedik legnagyobb gazdaságát az ingatlan lufi pörgette, de az három éve kipukkadt, és azóta a spanyol gazdaság új alapokra próbálja helyezni magát - jegyzi meg az AP. Az egyik megoldás a munkaidő átszervezése lehet, a máshol elterjedt kilenctől ötig tartó munkanap mintájára.

Egyre több kis és közepes cég is hajlandónak mutatkozik arra, hogy feladja a hagyományt, de a szokásokon nehéz lesz változtatni. Sokak számára az esti munka azt jelenti, hogy jó pontokat szerezhetnek a főnöknél. A törvények nem rendelkeznek a kétórás ebédszünetről, az általában a munkaadó és a helyi szakszervezet alkujának eredménye.

A délutáni szieszta egyébként nem olyan régi hagyomány, mint sokan hiszik: az 1936 és 39 közötti polgárháború után romokban hevert az ország, éhínség uralkodott, és sokaknak volt két munkája, egy reggeli és egy délutáni. Ezért alakult ki a hosszú déli pihenőidő. A Repsol energiacégnél és az ország legnagyobb bankjánál, a Santander egyes fiókjaiban még mindig kétórás az ebédszünet.

"A kettőtől négyig tartó ebéd utáni első óra elpazarolt idő, mert a dolgozók akkor emésztik meg a kalóriabombákat" - mondta egy neve elhallgatását kérő fiatal könyvelő, aki este nyolcig, fél kilencig dolgozik. "Az emberek még akkor is bent maradnak este, ha már nincs mit csinálni, és csak a főnök után mennek haza. Ez mélyen belénk ivódott" - tette hozzá Nuria Chinchilla, az IESE közgazdasági egyetem professzora.

Néhány cég és állami hivatal már próbálkozik a korai beosztásokkal, de ez még kevés. Olyannyira, hogy egy lobbi csoport is létrejött, amely a hangzatos, Szövetség a Spanyol Időbeosztás Racionalizálásáért nevet viseli. A hétvégi parlamenti választások előtt megkeresték a nagy pártok miniszterelnök-jelöltjeit, hogy támogassák a mozgalmukat.

"Kétségtelen, hogy Spanyolországban sok időt elpazarolnak" - fogalmazott az AP-nek eléggé nyíltan Antonio Camunas, a Global Strategies nevű tanácsadó cég munkatársa. Az Eurostat szerint a munkaidő szempontjából az eurózóna országaiban Spanyolország csak a tizedik a hatékonysági listán. A hitelválsággal azonban beköszönthet a rövidebb ebédszünet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×