eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sarkozy árgus szemekkel figyeli az elbocsátásokat

Beleszólt a francia államfő a Peugeot-Citroen autógyártó leépítési terveibe és nem engedi, hogy négyezer alkalmazottját csak úgy szélnek eressze. Nicolas Sarkozy a kérdés kapcsán csütörtökön magához rendelte a cég elnök-vezérigazgatóját, de még a találkozás előtt biztosította a közvéleményt, hogy a Peugeot-Citroen az elbocsátandók számára a vállalaton belül fog új munkahelyeket találni.

A munkanélküliség a legfontosabb téma, ami a franciákat jelen pillanatban érdekli, messze megelőzve például a bevándorlás vagy az atomerőművek állapotával kapcsolatos kérdéseket. Nem véletlen, hogy a jövő évi elnökválasztásra készülő Nicolas Sarkozy árgus szemmel figyeli az elbocsátások alakulását, különösen azokat, amelyek az ipari munkahelyeket érintik.

Az InfoRádióban korábban beszámoltunk arról, hogy a Peugeot-Citroen jövő év végiéig közel hétezer munkahelyet akar megszüntetni Európában, ebből a legutóbbi tájékoztatások szerint négyezer Franciaországot érinti. A cég vezetése korábban azt is bejelentette, hogy a legnagyobb visszametszéseket a kutatás-fejlesztésben fogják végrehajtani, a francia államfő közbelépése most úgy tűnik, ezeket a terveket is áthúzta.

Nicolas Sarkozy csütörtöki beszédében ugyanis világosan figyelmeztette a PSA-t: nem hogy csökkentenie, hanem egyenesen növelnie kellene a kutatásra fordított pénzeket, amihez megfogalmazása szerint az állam kész hozzájárulni, arról pedig szerinte szó sem lehet, hogy ezt a tevékenységet esetleg más országba telepítsék át.

Ezek után már alig számított meglepetésnek, hogy az államfővel való megbeszélését követően a Peugeot-Citroen első embere megerősítette: minden elbocsátandó számára igyekeznek cégen belüli áthelyezést vagy átképzést biztosítani, a kutatás-fejlesztésre szánt összeget pedig jövőre is kétmilliárd eurós szinten tartják, ezzel párhuzamosan pedig újabb kutatóközpontot is nyitnak francia területen.

Philippe Varin mindezek mellett azt is elmondta, a kelet-franciaországi Dannemarie községben működő robogógyárukat bezárják ugyan, de az ottani 140 alkalmazottat sem hagyják magukra, hanem áthelyezéseket és komoly, személyre szabott átképzési lehetőségeket kínálnak számukra.

A pozitív cégvezetői viszonyulás talán más vállalatok számára is jó példát adhat, Franciaországban ugyanis az ipar mellett a pénzügyi szektorban is elbocsátási hullám söpör végig. A BNP Paribas és a Société Générale bankok például a napokban jelentették be, hogy a spórolás jegyében több száz, főleg a befektetési ágazatban dolgozó alkalmazottjuktól kívánnak megválni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×