eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elnézők a szocialisták a törvénnyel összeütközésbe kerülő tisztviselőkkel szemben

Teljesen tönkreteheti a szocialisták elnökjelöltjének választási kampányát az a szintén szocialista színekben politizáló szenátor, akit befolyással való üzérkedéssel és maffia jellegű kapcsolatokkal vádolnak.

Jean-Noel Guerini többszöri felszólítás ellenére sem akar lemondani a Marseille központú Bouches-du-Rhone megye közgyűlésének elnöki tisztéről, legutóbb egyenesen azt üzente a pártvezetésnek, hogy majd akkor teszi ezt meg, ha az összes vád alá helyezett vagy jogerősen elítélt szocialista politikus is távozik a posztjáról.

A francia törvényhozás egyik legtöbbet hiányzó szenátorának számító Jean-Noel Guerini ügye immár két éve mérgezi a Szocialista Párton belüli viszonyokat, a politikust azzal vádolja ugyanis az ügyészség, hogy aktív segítséget nyújtott testvérének, Alexandre Guerininek, aki Marseille-ben és környékén lakossági szemétbegyűjtéssel és tárolással foglalkozik, és aki leányvállalatain keresztül bűnöző csoportokkal állt kapcsolatban.

A szocialista szenátor és közgyűlési elnök a korábban lehallgatott és kiszivárogtatott telefonbeszélgetései alapján egészen odáig ment, hogy a testvérét értesítette a küszöbön álló ügyészségi nyomozásról, közvetlen munkatársait pedig a lehetséges nyomok eltüntetésére utasította. Az ügyészség ez utóbbi cselekedete miatt is eljárást indított ellene.

A média által folyamatosan követett ügynek még távolról sincs vége, és a párt országos vezetése többször is lemondásra szólította fel Guerinit, de eddig eredménytelenül. Az érintett most azt mondja, közel hatvan olyan szocialista politikusról van tudomása, akit jogerősen elítéltek vagy jelenleg is zajlik ellenük eljárás, és szerinte, ha ők a posztjukon maradhatnak, úgy neki sincs oka a lemondásra.

A Le Monde című napilap szerint Guerini kijelentése talán túlzó, de tényként állapítja meg, hogy a szocialista párt kifejezetten elnéző a törvénnyel összeütközésbe kerülő tisztviselőivel szemben. A lap példaként egy dél-franciaországi alpolgármester esetét említi, akit a bíróság két év börtönbüntetésre ítélt "passzív korrupció" miatt, de az illető, mivel fellebbezett az ítélet ellen, továbbra is posztján maradt, anélkül, hogy a párt lemondását követelné.

Hasonló a pártvezetés viszonyulása egy szintén a déli országrészben megválasztott szenátor kapcsán is, aki ellen néhány hete az ügyészség befolyással való üzérkedés miatt emelt vádat. A párt reakciója ez esetben is hiányzik - jegyzi meg a Le Monde. Ami azért rendkívül kínos, mert a szocialisták rendre az erkölcs bajnokaiként tüntetik fel magukat, és ebből az alapállásból bírálják a kormányoldalt.

A tálcán kínált lehetőségeket a jobboldal éppen csak kezdi kihasználni, igaz, egyelőre kár lenne a gőzért, a választási kampány jóformán még meg sem kezdődött. Egy kormánypárti képviselő mindenesetre a Guerini-ügy kapcsán arra szólította fel a szocialisták elnökjelöltjét, hogy érje el ő maga a politikus lemondását. "Miképpen akar Francois Hollande államfő lenni, ha még saját pártján belül sem képes rendet tenni?" - tette fel a kérdést a szocialistákhoz kötődő ügyek kapcsán Christian Jacob kormánypárti honatya.

Az elnökjelölt környezete most természetesen attól tart, hogy a Guerini-ügy teljesen tönkreteheti Hollande kampányát, arról pedig nem is beszélnek, mi lesz, ha a következő hónapokban a szintén szocialista-párti Dominique Strauss-Kahn szex-ügyei is szóba kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×