eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Izland a világ legtekintélyesebb könyvvásárának díszvendége

Frankfurtban Guido Westerwelle német külügyminiszter és Olafur Ragnar Grimson izlandi államfő megnyitotta a nemzetközi könyvvásárt. A vasárnap estig nyitva tartó irodalmi seregszemle díszvendége Izland. A magyar standot Burger Barna fotóművész írókról, költőkről készült felvételei díszítik.

A világ legnagyobb irodalmi seregszemléjére közel 200 tollforgató érkezett Izlandból. Német kiadók 80 izlandi szépprózai alkotást jelentettek meg a vásárra. A díszvendéget megillető pavilonban több száz fényképfelvételt állítottak ki, és számos videoportré mutatja be a jelentősebb alkotókat.

A szigetország gazdag irodalmára 1955-ben irányult a nemzetközi érdeklődés, amikor Halldór Laxnesst Nobel-díjjal tüntették ki.

A sorrendben 63. nemzetközi könyvvásáron Izland mellett még 109 ország képviselteti magát mintegy 7500 kiadóval. A magyar stand 100 négyzetméterén csaknem valamennyi jelentősebb hazai kiadó jelen van Frankfurtban.

A keddi megnyitót követően péntekig a szakmai látogatókat várják a könyvvásárra, a hétvégén viszont mindenki előtt nyitva állnak a pavilonok. Az irodalmi seregszemle zárónapján, vasárnap adják át a német könyvkiadók Békedíját, amellyel idén Bulem Szanszal algériai írót tüntették ki. Magyar szerzők közül eddig Esterházy Péter és Konrád György részesült az elismerésben.

A Német Könyvdíjat már hétfőn átadták. Ezúttal az 57 esztendős Eugen Ruge kapta a 25 ezer euróval járó kitüntetést A csökkenő fény korszakában című, keletnémet időkben játszódó, erősen életrajzi ihletésű családregényéért. Ruge eddig íróként televíziós és rádiós produkcióknak dolgozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×