eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megnehezíti Sarkozy munkáját a baloldali többségű szenátus

Többségbe került a baloldal a francia szenátusban a vasárnap megtartott részleges választásokon, amire az úgynevezett ötödik köztársaság 1958-as létrehozása óta nem volt példa. A szocialisták "történelmi győzelemként" és Nicolas Sarkozy politikájának elutasításaként értékelik az eredményt.

A 348 tagú szenátus felét válaszották újra vasárnap, és az eddig megjelent eredmények szerint a baloldal immár legalább 175 hellyel rendelkezik, ami abszolút többséget jelent. A tengerentúli megyéket nem számítva a kormányzó Népi Mozgalom Uniója, az UMP 127, a szocialisták pedig 122 szenátori széket szereztek meg, a baloldali többség a többi párt, például a kommunisták, a zöldek vagy a baloldali radikálisok összeadásával jön ki.

Franciaországban a szenátorokat parlamenti képviselőkből és helyi politikusokból álló elektorok választják, és a korábbi helyhatósági választások eredményének fényében a mostani vereség előre borítékolható volt, hiszen az ellenzék rendre győzedelmeskedett a városokban és a megyékben is.

Bár a kialakult új erőviszony szombaton derül ki, amikor a szenátus új elnökét meg fogják választani, az elemzők szerint az már bizonyos, hogy a kormány és az államfő dolga lényegesen nehezebbé válik az elnökválasztásokig hátralévő hét hónapban. A szenátus ugyanis megakadályozni ugyan nem tudja az új törvények elfogadását, a munkát azonban komolyan gátolhatja.

A szocialisták azt máris bejelentették, hogy az első " politikai áldozatnak" az úgynevezett költségvetési aranyszabály tekintendő. Az elképzelés Nicolas Sarkozytől származik, aki még májusban bejelentette, hogy az államháztartás egyensúlyban tartásának kötelezettségét alkotmányba akarja foglalni. A Németországban már létező szabályt a szocialisták az első pillanattól ellenezték, és mivel az alkotmánymódosításhoz háromötödös többségre van szükség, többször is jelezték, hogy semmiképpen sem fogják azt megszavazni. A jelenlegi szenátusi többségükkel ezt az elképzelést végleg meg tudják torpedózni.

Hogy aztán ez az egyre mélyülő gazdasági válságban az előnyükre válik-e, már más kérdés, az elemzők egy része mindenesetre úgy véli, a baloldali többségű szenátus még akár jól is jöhet Nicolas Sarkozynek. Az államfő ugyanis bizonyos, a szocialistákat automatikusan irritáló témák felvetésével - ilyen például a bevándorlás szabályozása -, immár a tettek mezején is bizonyíthatja a társadalom számára: a baloldal nem törődik a franciák aggodalmaival és nem a valóság talaján áll, cselekvését kizárólag az ideológia határozza meg. Hogy egy ilyen stratégia mennyire járhat sikerrel, a következő hét hónapban fog eldőlni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×