eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Nagyobb a baj északon, mint gondolták

Sokkal gyorsabban olvad az északi-sarkvidéki jég, mint korábban gondolták, és kutatók szerint 30-40 éven belül az Északi-tengert nyáron már nem borítja majd jégtakaró. Emellett az évszázad végére a vízszint is jobban emelkedhet, mint számítottak rá.

A nyolc északi-sarkköri ország számára tanácsokat adó Északi-sarki Megfigyelő és Elemző Program (AMAP) jelentését csak a jövő héten tárják az érintett államok külügyminiszterei elé, de már most kiszivárgott az anyag összefoglalója.

Eszerint az utóbbi hat évben minden korábbinál jobban emelkedett az átlaghőmérséklet a sarkvidéki régióban, és most már az úgynevezett visszacsatoló mechanizmusok is erősítik a melegedést.

Az egyik ilyen mechanizmus az, hogy a tenger több meleget raktároz el, amikor nem borítja a Nap energiáját visszaverő jégpáncél. Az AMAP nevű szervezet szerint ezt már korábban is gyanították, de az utóbbi öt évben világos bizonyítékot is találtak rá.

Az új jelentés felülírja az ENSZ szakértőinek, 2007-es, jóval bizakodóbbnak tűnő anyagát. A sarkvidéki jégpáncél sokkal gyorsabban zsugorodik, mint ahogy az ENSZ-anyag jósolta. A nyáron fennmaradó jégtakaró 2001 óta rekordmértékben csökken, és az Északi-tengerről 30-40 év múlva nyáron már teljesen eltűnhet a jég.

Az ENSZ-szakértők konzervatívan becsülték meg a várható tengerszint-emelkedést is a század végére. Õk még csak 20-60 cm-ről beszéltek, míg az AMAP szerint 90-160 cm-rel is nőhet a vízszint.

A tudósok a grönlandi jégpáncél, valamint a sarkvidéki jégsapkák és gleccserek utóbbi tíz év során történt megfigyelésére alapozzák prognózisukat.

A tengerszint emelkedése többek között Bangladest, Floridát és Hollandiát veszélyeztetheti. A tudósok még vitáznak azon, hogy a sarkvidéki jég zsugorodásáért mennyiben felelős a klímaváltozás. Az AMAP szerint a sarkvidéken még akkor is 3-6 Celsius fokkal nő az átlaghőmérséklet 2080-ra, ha az emberiség kevesebb üvegházi gázt juttat a környezetbe, mint az előző évtizedben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×