eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mennyi vegyi anyag kerül egy gyerek tányérjára naponta?

Naponta több mint nyolcvanféle vegyi anyag kerül egy tízéves gyermek tányérjába - erre a megállapításra jutott a Générations Futures, vagyis a Jövő generációi nevű francia egyesület. A természetes, azaz gyomirtó és génmanipuláció mentes mezőgazdaságért küzdő szervezet a Természetvédelmi Világalap franciaországi kirendeltségével együtt olyan, gyakran az egészségügyi minisztérium által is javasolt élelmiszert vizsgált meg idén júniusban és szeptemberben, amelyeket a tizenéves gyermekek leggyakrabban fogyasztanak.

A Générations Futures két másik egyesülettel együtt a környezetszennyezés és a rákos megbetegedések közötti összefüggésekről indít országos figyelemfelkeltő kampányt, és az élelmiszerekre vonatkozó elemzése ennek az akciónak a szerves részét képezi.

A független francia és belga laboratóriumokban végzett vizsgálatok szerint a gyermekek tányérjában leggyakrabban előforduló élelmiszerek összességében százhuszonnyolc káros elemet és nyolcvanegy vegyi anyagot tartalmaznak, ráadásul ez utóbbiak közül negyvenkettőről azt valószínűsítik, hogy rákkeltőek, harminchétről pedig feltételezhető, hogy hormonális zavarokat idézhetnek elő.

A tízóraira gyakran használt, Brazíliából importált almában például hatféle vegyi anyag nyomát mutatták ki, közülük egy olyan gombaölő szerét, amelyet Franciaországban már évek óta betiltottak. Hasonló a helyzet a Kenyából származó, köretként tálalt zöldbabbal, amely az egész Európai Unió területén betiltott rovarirtó nyomait tartalmazza.

De a gyermekek által közkedvelt, a hamburgerekben is használt, darált húsból készült pogácsákban, a tonhalkonzervekben, a kenyérben vagy éppen a rágógumiban is egy sor rovarirtó és más vegyi anyagnak a nyomaira bukkantak. A vizsgálat szerint a legnagyobb károsanyag-koncentrációt az ebédekhez gyakran felszolgált lazacszeletek tartalmazzák, ezekben a laboratóriumok nem kevesebb, mint harmincnégy elemet mutattak ki.

Az egyesület képviselői hangsúlyozzák, hogy a legtöbb esetben az említett anyagok koncentrációja egyenként ugyan nem haladja meg a megengedett határértéket, azok együttes hatása azonban nem ismert, ezért a hatóságoknak lényegesen nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk e "fertőző koktélok" összetételére.

De nemcsak a hatóságoknak, hanem a fogyasztóknak is sokkal éberebbekké kell válniuk, teszik hozzá, az élelmiszerekben található káros anyagok mellett ugyanis a levegőből vagy éppen a kozmetikumokból is egy sor vegyi anyag kerül a szervezetbe, márpedig ezek együttes hatását egyelőre senki sem vizsgálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×