eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"A demokráciák által kezdett legtöbb háború részben hazugságra épül"

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az amerikai kormányra, hogy vizsgálja ki az iraki jogsértésekről kiszivárgott újabb állításokat. A háborús dokumentumokat a WikiLeaks nevű oldal tette közzé, amely már korábban is publikált "kellemetlen" híreket az iraki háborúról.

A WikiLeaksre különösen a nagy port kavart helikopteres videó után kezdtek odafigyelni. A felvételen azt hallani és látni, hogy amerikai pilóták hidegvérrel ölnek meg a levegőből iraki lázadóknak tartott embereket, akik csak kézifegyverekkel rendelkeztek, de akik között újságírók és gyerekek is voltak.

A WikiLeaks most további 400 ezer, eddig titkos amerikai katonai dokumentumot tett közzé a háborúról. A 2004 és 2009 közötti iratok elkeserítő képet festenek a konfliktusról és különösen arról, hogy az iraki biztonsági erők minként bántak a polgári lakossággal. Mindez azért is kínos a külföldi koalíció országai számára, mert annak idején kiemelt eseményként állította be a diktátor, Szaddam Husszein elfogását és perét.

A WikiLeaks dokumentumai szerint az amerikai erők elnézték az iraki hatóságoknak a civilek zaklatását és kínzását, és 15 ezer korábbi, eddig nem ismert polgári halálesetről számolnak be.

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes különösen komolynak nevezte a vádakat és azt mondta, az emberek választ akarnak. "Felkavaró ezekről olvasni. Gondolom az amerikai kormány saját választ akar adni." Clegg, a háborút ellenző, és a harcok kezdetén ellenzéki Liberális Demokrata Párt vezére azt mondta: "nagyon komoly vád az, hogy megszegték a háború törvényeit és a fegyverhasználat szabályait"

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány ugyanakkor arról is beszélt, hogy a kiszivárogtatás veszélybe sodorhatja a térségben szolgáló katonáikat. Kivizsgálja az állításokat a dán védelmi minisztérium, mert a dokumentumokban azt is megemlítik, hogy 62 foglyot adtak át az iraki hatóságoknak, annak ellenére, hogy tudták: azokat bánthatják.

Hasonló állítások olvashatók az amerikai erőkről, csak éppen az ő esetükben arra utalnak a papírok, hogy több ezer "veszélyeztetett" embert adtak át az iraki hatóságoknak.  Az iratok részletesen leírják a polgári személyek megkínzását és megölését, azt, hogy hogyan verték a foglyokat, vagy hogyan lőttek le nőket és gyerekeket a katonai ellenőrzőpontoknál.

Az állítások között szerepel az is, hogy Irán titkos háborút folytatott Irakban az amerikai hadsereggel, és a milíciákat használta fel arra, hogy amerikai katonákat raboljanak el vagy öljenek meg.

A síita többségű iraki kormány szerint a dokumentumok publikálásával médiakampányt indítottak ellene. Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azonban azt mondta: az igazságot akarta elmondani a konfliktusról. "A demokráciák által kezdett legtöbb háború részben hazugságra épül" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×