eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyom nélkül legálisan verhető az asszony

Az Egyesült Arab Emirátusok legmagasabb bírói testülete szerint a férjek és apák megverhetik feleségüket és gyerekeiket, de ha ezzel fizikai nyomot hagynak rajtuk, az már jogellenes. Az Emirátusokban nagyszámú nyugati és más külföldi is él, és a törvényeket velük szemben is alkalmazhatják.

Bár a Dubajba és az Emírségek más városaiba látogató külföldieket inkább érdeklik a bevásárlási és pihenési lehetőségek, mint az emberi jogok állapota, időről-időre a látogatók is szembesülnek az iszlám jogrendszert tükröző, és számukra szigorúnak tartott szabályokkal.

A brit sajtó sokáig cikkezett arról a párról, amelyet csókolózáson és alkoholfogyasztáson kaptak a tengerparton és emiatt egy hónapra börtönbe zártak Dubaiban.
Az Emirátusok Legfelsőbb Szövetségi Bírósága most újabb, a nyugatiak számára sokkoló állásfoglalást hozott: legális az asszony- és gyerekverés, ha nem hagy fizikai nyomot.

A bíróság egy olyan ügyben foglalt állást, amelyben egy férfi úgy megverte feleségét és felnőtt lányát, hogy azzal vágásokat és zúzódásokat okozott nekik.

A testület szerint a férfi bűncselekményt követett el, mert fizikai kárt okozott nekik, de megjegyezte: az iszlám törvénykezés engedi a fenyítést és fegyelmezést, ha az nem hagy nyomot. A szabályok szerint a felnőttkorba - gyakorlatilag serdülőkorba - lépő gyerekeket már nem szabad megverni.

A bírák szerint a fizikai nyomok azt bizonyították, hogy a férfi "visszaélt a fenyítéshez való jogával". Az állásfoglalás ellenére a családon belüli fizikai erőszak megítélése nem egységes az iszlám országokban. Sok tudós elítéli, de egyesek szerint megfelelő mód lehet egyes családi problémákra.

"Ha a feleség valami rosszat tesz, akkor a férj feljelentheti a rendőrségen" - fejtegette Dr Ahmed al Kubaiszi, az Emirátusi és Bagdadi Egyetem Saria Tanszékének vezetője - de, tette hozzá - "előfordulhat, hogy amit tett, az nem olyan súlyos, vagy nem akarja, hogy mások tudjanak róla, mert az nem jó a családnak. Ilyenkor jobb választás megütni az asszonyt" - közölte a Sarija- szakértő.

Tudósítók megjegyzik: az Emirátusokban - ultramodern építészete miatt - különösen Dubai nyugati városnak tűnik. Az óvatlan látogatónak azonban nem szabad azt hinnie, hogy egy nyugati értékekkel rendelkező társadalomba érkezett.

A BBC tudósítója szerint a helyi kultúra talán még konzervatívabb, mint más arab országokban. Kérdés, hogy mit szól az asszonyverés jogához az Emirátusokban élő több ezer külföldi, és hogy hogyan járnak majd el a bíróságok, ha az ő körükben is történik hasonló eset.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×