eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már a Vatikánnál is kihúzta a gyufát Berlusconi

Szánalmasnak nevezte Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök humorát a Vatikán hivatalos lapja; a kormányfő zsidó vicceket mesélt, gúnyolódott egy képviselőnőn, és kifigurázott egy vallási fogadalmat. Berlusconi nem először kerül bajba humora miatt.

Silvio Berlusconiról lassan világszerte tudják, hogy sajátosan értelmezi azt, mi a vicces; legutóbb a Vatikánt is sikerült magára haragítania. A Szentszék hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano szokatlanul nyersen írt az olasz miniszterelnökről, miután videofelvételek kerültek elő, amelyeken az sértő vicceket mesél.

Berlusconi egy fiatal támogatói előtti nagygyűlésen Hitlerrel viccelődött, egy nappal később pedig ismét érzékeny témában nyilvánult meg. A következő anekdota egy olyan zsidóról szólt, aki pénz kért azért, hogy embereket rejtegessen a nácik elől, de nem mondja meg nekik, hogy véget ért a háború.

A vidámkodásról készült videót feltöltötték az internetre, majd nem sokkal később előkerült egy korábbi felvétel is, amelyen a földrengés sújtotta L'Aquilában látogató Berlusconi egy ellenzéki képviselőnőt gúnyol ki egy szóviccel. "Porco Dio" - mondta rá, ami körülbelül annyit tesz "disznó Isten".

Olaszországban ez annyira sértő kifejezés, hogy 2006-ban, a Big Brother valóságshow egyik szereplőjét emiatt távolították el a műsorból.

A vatikáni lap ezek után bírálta élesen Berlusconit, azt írva: megsértette a hívőket, és a soá, azaz a holokauszt hatmillió áldozatának emlékét.

A kormánypárt egyik képviselője azzal védte vezérét, hogy azt mondta: néha kicsúszik az ember száján egy-két káromkodás. Maga a miniszterelnök is nyilatkozatban reagált, közölve: kijelentései szűk körben hangzottak el, azok nem jelentenek bűncselekményt, csak viccnek szánta őket. "Az követ el ízléstelenséget és az a felelős, aki továbbadja" - hárította el magáról a felelősséget.

Silvio Berlusconinak valóságos gyűjteménye van vaskos megjegyzésekből. 2006-ban azt mondta egy nagygyűlésen: nem igaz, hogy Mao Kínájában gyerekeket ettek, megfőzték őket és velük trágyázták a földet. Ugyanebben az évben Jézushoz hasonlította magát és azt mondta: feláldozza magát mindenkiért. A családi értékekről szólva közölte: a választás napjáig, azaz két és fél hónapig tartózkodik a szextől. Sértő viccet mesélt egy AIDS-betegét a föld alá küldő orvosról, de leghíresebb, viccesnek szánt megjegyzése az volt, amikor egy német európai parlamenti képviselőt hasonlított a koncentrációs táborok egyik őréhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×