eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Drogbandáktól retteg a média

Tűzszünetet kért a mexikói drogkartellektől egy vezető újság, mivel rövid idő alatt második riporterét gyilkolták meg. A megfélemlítettnek tűnő lap címoldalas vezércikkben tette fel a kérdést: mi tegyen, hogy nyugodtan folytathassa munkáját, úgy, hogy dolgozóit nem fenyegetik, vagy bántják.

Ciudad Juarez mexikói határváros egy dologról ismert világszerte - arról, hogy az ember könnyen erőszakos véget érhet itt. Az Egyesült Államok déli határán fekvő városban a drogkartellek véres küzdelmet folytatnak a csempészútvonalak ellenőrzéséért egymással, a hatóságokkal és gyakran nem kímélik az ártatlanokat sem.

Úgy tűnik, a kartelleknek sikerült a médiát is megfélemlíteniük. A legnagyobb helyi lap, a Diario de Juarez a címlapon üzent nekik: "Magyarázzák el nekünk, mit akarnak tőlünk. Mit írjunk meg, mit ne írjunk meg, hogy tudjuk, mire számíthatunk!" - szólt az újságíróktól szokatlan felhívás.

Az előzmény az volt, hogy fegyveresek a múlt héten megtámadták a lap kép fotósát, egy új alkalmazottat és egy gyakornokot. Egyiküket, a 21 éves Luis Carlos Santiagót megölték, a másikat súlyosan megsebesítették. A Diario nem egészen két év alatt második riporterét veszítette el Mexikó legveszélyesebb városában: 2008-ban a lap bűnügyi tudósítóját ölték meg a háza előtt, amikor a lányait vitte volna iskolába.

Az újság szerint a helyi drogbandák irányítják a várost, a hatóságok, köztük Calderón elnök pedig nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék az újságírókat. "Elegünk van abból, hogy céltáblák legyünk" - mondta a lap szerkesztője.

A mexikói újságírókra egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a drogbandák, amelyek megpróbálják befolyásolni a hírközlést. Több határvárosban a helyi média nem is foglalkozik a drogháborúval.

2006 decembere óta legkevesebb 22 mexikói újságírót gyilkoltak meg, miközben Calderón elnök katonákkal és rendőrökkel háborút indított a kartellek ellen. Ciudad Juarezben az elmúlt két évben 5000 embert gyilkoltak meg a kábítószerrel összefüggő erőszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×