eur:
389.32
usd:
361.74
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Megölték" a szivárgó olajkutat

Öt hónappal Amerika legsúlyosabb olajkatasztrófájának kezdete után a BP energiacégnek sikerült végleg elzárnia a Mexikói-öbölben korábban szivárgó kutat. A múlt héten kifúrt lyukon át bepumpált cementtel szaknyelven szólva "megölték a forrást". Hosszú ideig tart azonban, amíg a tengerből eltűnik a szennyezés, és az ügynek komoly politikai következményei is vannak.

A vasárnapi nyomástesztek szerint a mentesítő furaton át betöltött cement eltömítette a Macondo-olajmező 252-es kútját. A világ közvéleménye ezt a helyet a Deepwater Horizon platform kútjaként ismeri. Az április 20-i robbanás nyomán 11 dolgozó meghalt, a platform elsüllyedt, a kút csőrendszere megrepedt, és 87 napon át négymillió hordónyi olaj ömlött a tengerbe.

A British Petroleum mérnökei mélytengeri robotokkal és a felszínen tartózkodó hajóflotillával hónapokon át keresték a megoldást arra, hogyan tömítsék el a kutat. Több sikertelen próbálkozás után belátták, hogy az egyetlen, a közvéleményt is meggyőző megoldás az, ha oldalfuratokat készítenek, és azokon keresztül zárják le a forrást. Erről a módszerről már előre tudták, hogy sok időt vesz igénybe, és úgy tervezték, hogy augusztus közepére végeznek a munkával.

Thad Allen, a parti őrség nyugállományú tengernagya és az Obama-kormány különmegbízottja most közölte: a kút halott, nem jelent további ökológiai fenyegetést a Mexikói-öbölre.

A környezeti kár mellett a katasztrófa súlyos csapást mért Barack Obama amerikai elnök megítélésére, akinek népszerűsége - vélt tehetetlensége miatt - zuhanni kezdett. Az elégedetlenség valószínűleg kifejezést talál majd a novemberi kongresszusi választásokon, ahol Obama demokratáinak visszaszorulására lehet számítani.

A BP kénytelen volt feláldozni az amerikai közvélemény felé rosszul kommunikáló olajmérnök vezérigazgatóját, Tony Haywardot, akit egy amerikai vált fel posztján. A cégnek többmilliárd dollárjába kerül a szennyezés eltávolítása és a különböző kártérítési perek. A vállalati papírok értékének zuhanásával pedig a cég 70 milliárd dollárral kevesebbet ér, mint a katasztrófa előtt.

A közfelháborodás nyomán az amerikai szövetségi kormány korlátozta az új tengeri kutak fúrását, amivel nem sikerült csökkentenie a külföldi olajtól való függést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×