eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tízezrek üdvözlik a pápát Skóciában

Különrepülőn a skóciai Edinburghba érkezett XVI. Benedek pápa, hogy megkezdje négynapos nagy-britanniai látogatását. Huszonnyolc éve ez az első pápai vizit a szigetországban. A pápát a repülőtéren Skócia bíboros érsekével együtt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje fogadta.

Hűvös, szeles, de napos időben érkezett XVI. Benedek pápa Edinburghba, s mivel hivatalosan államfői és nem egyházfői látogatásról van szó, katonai tiszteletadással fogadták kiltbe öltözött skót díszegység sorakozott fel a repülőtéren.

A pápa Fülöp herceg társaságában a királynő edinburghi kastélyába, a Holyrood Házba hajtatott, ahol találkozott II. Erzsébettel. Az egyházfő délután Glasgow-ban tart szabadtéri misét több tízezres hívősereg előtt, majd este Londonba utazik.

A pápa a Róma-Glasgow légi úton harmincfős vatikáni küldöttség és számos újságíró kísérte. A BBC riportere interjújában rátért a fiatalkorúakat megrontó papok botrányára. XVI. Benedek elmondta, hogy az ügy megrendítően hatott rá, az áldozatoknak minden anyagi, pszichológiai és lelki segítséget megadnak, s a jövőben megakadályozzák a hasonló eseteket.

Ami a látogatást illeti, a katolikus egyházfő szeretné, ha az a hit fontosságára irányítaná nemcsak katolikusok és anglikánok, hanem minden Nagy-Britanniában élő ember figyelmét. A szigetország lakosságának tizede, hatmillió brit katolikus vallású.

Pénteken XVI. Benedek a londoni Westminster Hallban mond beszédet, szombaton pedig a pápamobilon érkezik a Hyde Park-i vigíliára, hogy minél több londoni üdvözölhesse.

Egy kilencéves skót kisfiú levelet írt a pápának, amelyben elmondta, hogy öt évvel ezelőtt rákos daganatot találtak a gerincében, kapott sugárterápiát és kemoterápiát, kétszer operálták. Immár jobban van, de szeretné, ha a Szentatya segítene megakadályozni a betegség visszatérését. XVI. Benedek Glasgow-ban megáldja a kisfiút.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×