eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Államfői látogatáson a pápa Nagy-Britanniában

Csütörtökön kezdi meg négynapos angliai és skóciai látogatását XVI. Benedek pápa. A katolikus hívők örömmel várják az egyházfőt, a sajtó azonban hűvösen kommentálja az eseményt. Nagy-Britanniában a katolikus egyháztól elszakadt anglikán az államvallás, a Vatikán hívei kisebbségben vannak. A lakosság nagy része tehát nem tekint nagy várakozással a pápa látogatása elé.

XVI. Benedek pápa a protokoll szerint nem egyházfői, hanem államfői látogatásra érkezik, a meghívást II. Erzsébet királynőtől mint Vatikán állam feje kapta. A kommentátorok azt is bírálják, hogy egy ilyen kis államocska vezetőjének látogatására, ínséges időkben, a rendőri biztosítás költségeivel együtt mintegy 50 millió fontot (16,9 milliárd forint) költ a kormány.

A pápa ugyanis gazdag programot bonyolít le: misézik Glasgow-ban, szombaton várhatóan nyolcvanezer hívő részvételével tart esti vigíliát a londoni Hyde Parkban, Birminghamben pedig hatvanezres hívősereg előtt avatja boldoggá a XIX. században anglikán papból katolizált teológust, Newman bíborost.

II. János Pál pápa megnyerő személyiségével népszerű volt az angolok körében, a német egyházfő szilárd határozottsága - például a cölibátussal vagy az abortusszal kapcsolatban - azonban nem mindenkinek tetszik.

Ennek ellenére várhatóan több tízezren jelennek majd meg a Hyde Park-i vigílián, ahová biztonsági okokból csak előzetes regisztráció után, öt fontért lehet bemenni, méghozzá négy és fél órával a kezdés előtt. A birminghami Cofton Parkban rendezendő boldoggá avatási ceremóniára 25 fontért kell jegyet váltani, és a glasgow-i szentmise látogatása is pénzbe kerül: 20 font a belépő.

Egy 1896-os pápai bulla az anglikán egyházat nem létezőnek nyilvánította, és ezt a Vatikán azóta sem vonta vissza. Pénteken azonban XVI. Benedek együtt tartja majd az esti istentiszteletet az anglikán egyházfővel, a Canterbury érsekkel. Ami jó jel a két egyház megbékélése tekintetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×