eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Előre figyelmeztetett az apa a gyilkosságokra

Egy Afganisztánban szolgáló amerikai katona apja azt mondja, figyelmeztette a hadsereget arra, hogy fia bajtársai megöltek egy afgán civilt és további gyilkosságokat terveznek. A katonai hatóságok azonban későn reagáltak, és az apát sokkolta, hogy fia ellen is vádat emeltek az atrocitások miatt.

Christopher Winfield azt mondja, legalább hat alkalommal próbálta figyelmeztetni a hadsereget a fia egységénél történtekre, arra, hogy a vele szolgáló amerikai katonák meggyilkoltak egy polgári lakost. A gyanúsítottakat azonban csak hónapokkal később tartóztatták le, és Winfield borzasztó hírt kapott: fia is a vádlottak között van.

Egy katonai szóvivő azt válaszolta a riporternek, hogy a hadsereg nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni a hír, hogy kapott figyelmeztetést, és hogy fellépett-e az információ nyomán.

Öt katonát gyilkossággal és bűncselekményre való szövetkezéssel vádolnak, és számlájukra írják azt, hogy "szórakozásból" megöltek három afgán polgári lakost. Winfieldet az utolsó gyilkosság végrehajtásával vádolják, ügyvédje szerint azonban társai kényszerítették, miután a halálosztag kiötlője, Calvin Gibb iraki veterán kézigránáttal megsebesítette az áldozatot.

A katonákat 2009 júliusában vezényelték Kandahár tartományba. Gibbs Jeremy Morlock tizedessel tervezte meg a gyilkosságokat, és azokhoz harmadik katonákat szerveztek be társnak.

Az első gyilkosság napján Winfieldék Facebook üzenetet kaptak a fiúktól. "Nem tudom, mit tegyek azzal kapcsolatban, ami ma történt, de titkolóznom kell" - írta szüleinek a katona. Hónapokkal később egy chat során részleteket is elárult: "a társaim megöltek egy korombeli ártatlan farmert" - írta, de hozzátette, hogy ő nem látta az esetet. Az elkövetők azt mondták neki: ő is ölje meg a saját emberét. A katona szerint a szakaszban szinte mindenki tudta, mi folyt, de nem tiltakozott.

"Ha beszéltek valakivel a nevemben, bizonyítékom van rá, hogy újabbat terveznek és egy AK-47-est tesznek a fickó mellé" - utalt arra, hogy a katonák fegyveres lázadónak akarták beállítani következő áldozatukat. Azt is elmondta, nem tudja, kiben bízzon, és fél, nehogy kiderüljön, hogy beszél a gyilkosságról. "Itt már nincsenek jó emberek. Kikészít a lelkiismeretem" - mondta szüleinek.

A nyomozók dokumentumai szerint három katona azt vallotta, hogy a halálosztag értelmi szerzője, Gibbs megfenyegette Winfieldet és kitervelte, hogyan ölhetné meg, például súlyzózás közben.

Winfield arra kérte tengerészgyalogos veterán apját, hogy hívja fel helyette a hatóságokat. A rögzített adatok szerint az idősebb Winfield ezzel ötször meg is próbálkozott, de az egyik tiszt azt mondta neki: ha fia nem tesz saját maga jelentést, akkor nem tudnak semmit sem tenni. Azt is javasolták, hogy a katona maradjon csendben, amíg haza nem vezénylik. Két további gyilkosság ezután történt, és most Winfield is a vádlottak között van, akikre akár halálbüntetés várhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Az oroszok szerint veszélyes tendencia zajlik Európában, közben furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×