eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Senkinek nem mondta az ámokfutó, hogy baja van a szomszédjaival

Nem volt hivatásos katona a pozsonyi ámokfutó - közölte a rendőrség. A hétfői pozsonyi vérengzés miatt a belügyminiszter szigorítaná a fegyvertartás szabályait.

Daniel Lipsic, a szlovák belügyi tárca vezetője rendkívüli sajtóértekezletén elmondta: a boncolás megerősítette, hogy a halálos lövést a rendőrök adtak le az ámokfutóra, aki ezt követően fordította maga ellen fegyverét, és fejbe lőtte magát, feltehetően azért, hogy lerövidítse szenvedését.

Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány közölte: a gyilkos, Lubomír Harman 1962. március 31-én született, 1989-től lakott a jelenlegi lakcímén. A kilencvenes években négy munkahelyen dolgozott, majd 2008. augusztus 1-től munkanélküli volt. Lubomír Harman a múltban nem volt hivatásos katona, mint ahogy az a sajtóban megjelent, csupán sorkatonai szolgálatot teljesített

A férfi szomszédjai volt munkatársai, ismerősei szerint normálisnak tűnt, rendezett családból származott. Agglegény volt. Szülei még élnek, és van két testvére is. Egy helyi sportlövész egyesület tagja volt, amelynek az elnökével jó kapcsolatokat ápolt, de neki sem beszélt soha arról, hogy gondja lenne a szomszédjaival.

Hat fegyvert tartott legálisan, köztük a gyilkos géppisztolyt. Ez utóbbi 2005. április 8-tól volt a birtokában. Azt még vizsgálják, hogy a fegyver vissza volt-e alakítva sorozatlövésre, a tettes ugyanis a rendőrök és a szemtanúk szerint sorozatlövéseket adott le.

Spisiak azt is közölte, hogy a meggyilkolt családot az anya, két lánya, 12 éves fiú unokája, az egyik lány barátja és a másik lány férje alkotta.

A belügyminiszter közölte, hogy rövidesen javaslatot nyújt be a fegyverekről és lőszerről szóló törvény módosítására. Lipsic többek között azt szeretné, hogy ötévente meg kelljen ismételni a pszichológiai teszteket, amelyek a fegyvertartási engedélyhez szükségesek. A módosítás értelmében, a jövőben automata fegyvert sportcélokra sem lehetne használni.

A belügyminiszter rendelete alapján már szerdától minden rendőrjárőrt Skorpió típusú géppisztollyal szerelnek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×