eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Németország fölszámolja magát" - botránykönyv a bevándorlókról

Németországban kevés könyv váltott ki már megjelenése előtt akkora botrányt, mint Thilo Sarrazin vaskos kötete, amit hétfőn mutatnak be a nagyközönségnek. A szerző a nemzeti bank szerepét betöltő szövetségi jegybank elnökségének tagja, és korábban Berlin tartomány pénzügyminisztere volt.

Sarrazin 460 oldalas, számos grafikonnal és statisztikai adattal teli könyvében leginkább az idegenek beilleszkedésének problémáit elemzi.

Arra a megállapításra jut, hogy ha az integráció terén nem lesz gyökeres szemléletváltás, a németek alig néhány évtized leforgása alatt kisebbségbe szorulnak saját hazájukban.

Az immár csaknem 40 éve szociáldemokrata párttag már tavaly is komoly felháborodást váltott ki egy interjúval, amelyben ostorozta a mohamedán bevándorlókat, akik - úgymond - elutasítják a német államot, nem gondoskodnak gyermekeit iskoláztatásáról, szociális segélyből élnek és nyakló nélkül
szaporodnak.

Thilo Sarrazint ezért pártja elnöksége élesen bírálta - most azonban, nézeteinek könyvben megjelentett összegzése miatt már fontolóra vették a kizárását is.

Ezt egyébként a németországi zsidó szervezetek központi tanácsának főtitkára is ajánlotta, hozzátéve, hogy Sarrazin szellemi otthona az NPD nevű neonáci pártban van.

A könyvből különböző lapok már a múlt héten is közöltek részleteket, és ezek ismeretében a kancellár is keményen bírálta Sarrazin álláspontját, sőt, szóba hozta azt is, hogy az ország nemzetközi tekintélyének megőrzésére az egyébként független szövetségi jegybanknak is meg kellene válnia az elnökségében helyet foglaló bankártól.

A kormány integrációs megbízottja a tévé hétfő reggeli adásában szintén elutasította Sarrazin nézeteit, és ö is úgy vélte, hogy ilyen szélsőséges elveket hirdető bankárnak semmi keresni valója sincs a jegybank vezetőségében.

Eddig azonban a szövetségi jegybank elnöksége úgy vélte, hogy Sarrazin magánemberként írt könyvet, ez pedig nem áll kapcsolatban munkájával.

Thilo Sarrazin szerint a török és arab bevándorlók nem járulnak hozzá Németország jólétéhez, kulturális szempontból pedig az általuk képviselt értékrend távol áll a nyugati civilizációtól, demográfiai síkon pedig kifejezett veszélyt jelentenek a fokozatosan elöregedő Európára.

A szélsőjobboldali populista elvek meggátlására alakult szervezet közölte, hogy hangos tüntetéssel akar tiltakozni a "Németország felszámolja magát" című könyv bemutatója ellen.

A tekintélyes DVA kiadó 25 ezer példányban akarta piacra dobni a könyvet, de - alighanem a botrány miatt - már valamennyi példány elővételben elkelt a 23 euróért kínált kötetből. Ezért már folyamatban van a második kiadás nyomtatása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×