eur:
392.2
usd:
366.64
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Bérük megkurtítása miatt sztrájkolnak az orvosok

Bajorországban sztrájkolnak a háziorvosok. Csaknem ötezer rendelő marad zárva, mert az orvosok így akarnak tiltakozni a szövetségi egészségügyi miniszter takarékossági terve ellen, amely évente összesen fél milliárd euróval rövidítené meg a tartomány általános orvosait

Az orvosok fizetésének szintje Németországban szövetségi tartományonként változik. Bajorországban például eddig jóval magasabb honoráriumban részesültek, mint például Hessenben, vagy Észak-Rajna-Vesztfáliában.

Külön kategóriát alkotnak az általános, vagy háziorvosok, mert a legtöbb beteg először hozzájuk fordul és csak a tőlük kapott átutalással jelentkezik szakorvosoknál. Ezért külön járulékban részesülnek, ami országos viszonylatban Bajorországban a legmagasabb, ugyanis bevételük 18 százalékát jelenti.

A bajor általános orvosok a nyár elején már fontolóra vették a munkabeszüntetést, de betegeikre való tekintettel, elálltak a tervtöl. Most azonban - az iskolai szünet idején - mégiscsak rászánták magukat, hogy tiltakozzanak Philipp Rösler szövetségi egészségügyi miniszter azon terve ellen, amelynek keretében az általános takarékosságot szolgáló reform szerves részeként meg akarja szüntetni a háziorvosok külön járulékát.

Az érintettek azonban azzal érvelnek, hogy képtelenek megélni, ha egyötödével ismét lefaragják bevételüket. Markus Söder bajor tartományi egészségügyi miniszter helyeselte a sztrájkot, és rámutatott arra, hogy ezzel senki egészségét sem veszélyeztetik, mert valamennyi bezárt rendelőre ki kellett függeszteni a legközelebbi klinika,vagy kórház cimét, ahol mindenképpen ellátják a betegeket.

Philip Rösler viszont kitart eredeti tervének megvalósítása mellett, mert - mint hangsúlyozta - az elkövetkező évben 11 milliárd eurót kell megtakarítania és a terhek viseléséből a bajor háziorvosoknak is ki kell venniök a részüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×