eur:
390.6
usd:
364.59
bux:
68249.46
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megvétózhatja-e a bíróság a bevándorlási törvényt?

Tiltakozások és jogi harc kíséri a sokat bírált arizonai bevándorlási törvényt az Egyesült Államokban. A rendelkezés feljogosítja a rendőrséget, hogy igazoltassa az illegális bevándorlóknak tűnő személyeket és bebörtönözze a szabálysértőket.

Jan Brewer kormányzó ügyvédei fellebbezést nyújtottak be egy szövetségi bíróság döntése ellen, amely blokkolta az SB1070 néven elhíresült jogszabály legnagyobb felzúdulást kiváltó rendelkezéseinek végrehajtását. A rendőrségnek - a törvény szerint - például joga van a bevándorlónak tűnő személyek igazoltatására, és a bevándorlóknak állandóan maguknál kellene tartaniuk irataikat.

Az arizonai törvény Amerika-szerte heves vitát indított a bevándorlás szabályozásáról, és valószínűleg központi téma lesz a novemberi, kongresszusi választások előtt kampányban is.

A szövetségi bíróság azzal az érveléssel bírálta felül az arizonai törvényt, hogy a bevándorlás az egész Egyesült Államokat érintő kérdés, és így a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik.

A Mexikóval határos államban a helyi lakosság körében népszerű törvényt élesen bírálták emberi jogi szervezetek és Barack Obama elnök is.

A jogszabályt korlátozó bíró döntése nyomán gyűlölködő üzeneteket kapott, míg a törvényt ellenző egyik arizonai kongresszusi képviselő irodájának ablakát lőfegyverrel lőtték szét.

A republikánusok által irányított helyi törvényhozás három hónapja fogadta el a bevándorlási törvényt, azzal az érveléssel, hogy vissza akarja szorítani a határon átnyúló ember- és drogcsempészetet. Az államban több tízezer illegális bevándorlót alkalmaznak olcsó munkaerőként.

A latin-amerikai bevándorlók csoportjai ünnepléssel fogadták, amikor meghallották, hogy korlátozhatják a gyűlölt törvényt, a rohamrendőrség ugyanakkor 48 embert letartóztatott Phoenixben és műanyagbilincsekbe verve vezette el őket.

Becslések szerint az Egyesült Államokban 11 millió illegális bevándorló él és dolgozik alacsonyan fizetett munkakörökben. Az arizonai törvényt további 20 szövetségi állam akarja lemásolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×