INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Nyugdíjas tüntetők törték át a rendőrkordont Bukarestben

Infostart

Sokkterápiával próbálja lefaragni a költségvetési hiányt a bukaresti kormány. A tervezett megszorítások országszerte tiltakozási hullámot váltottak ki.

Ma délelőtt tüntető nyugdíjasok törték át a rendőrkordont Bukarestben, és valósággal megostromolták az elnöki palota bejáratát. Az ostrom nyomán több ájult nyugdíjashoz is mentőt kellett hívni.

Valószínű, az elkövetkező időszakban egyre gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló jelenetek Romániában, ahol a kormányzat súlyos megszorító intézkedéseivel próbálja lefaragni a körvonalazódó költségvetési hiányt.

Az 1995-ös magyarországi Bokros-csomaghoz hasonlítható megszorításoknak nap mind nap újabb és újabb részletei látnak napvilágot. Ezek szerint júliustól 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak béralapját, 15 százalékkal csökkennek a nyugdíjak és ugyanilyen arányban csökken a munkanélküli segély értéke.

Emellett az adók és juttatások rendszerének az átszabásán is dolgoznak a pénzügyminisztériumban. Arra készülnek, hogy csökkentsék és egységessé tegyék a gyest, amely jelenleg a szülés előtti 12 hónap átlagos keresetének a 85 százaléka.

Adókötelessé válnak a banki kamatokból származó bevételek, eltörlik az IT szektor és a szerzői jogok adókedvezményeit, a Romániában mindig is volt ingatlanadó mellé a birtokolt második ingatlanra többletadót vetnek ki.

A kormány mai ülésén ugyanakkor arról is döntöttek, hogy a béralap 25 százalékos csökkentését a többségi állami tulajdonban levő vállalatoknál is alkalmazzák. A jobboldali kormány egyelőre nem készül változtatni az egységes 19 százalékos áfa- és az egységes 16 százalékos jövedelemadó-kulcson. Azt remélik, hogy a megszorításokkal a körvonalazódó 9,8 százalékosról 7,8 százalékosra sikerül csökkenteni az idei költségvetési hiányt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018