eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kilenc napos ülősztrájk a sztárbíró mellett

Tiltakozó mozgalom indult az ismert spanyol vizsgálóbíró Baltasar Garzón megsegítésére, amelynek élére nem más, mint Pedro Almodóvar Oscar-díjas rendező állt. Garzon emberi jogi kampányairól és a spanyol polgárháború ügyeiben folytatott nyomozásairól híres Spanyolországon kívül is.

Spanyol színészek, írók, értelmiségiek és más közéleti személyiségek tucatjai tartottak ülőtüntetést Pedro Almodóvar vezetésével a madridi egyetemen. Az ellen tiltakoztak, hogy a spanyol Legfelsőbb Bíróság a hatalommal való visszaélés vádjával pert indít Baltasar Garzón emberi jogi vizsgálóbíró ellen. Garzon a spanyol polgárháború, azon belül is a köztársasági oldal 114 ezer hívének eltűnése ügyében folytatott nyomozásával vonta magára a figyelmet.

Az áldozatok továbbra is jeltelen tömegsírokban fekszenek. Garzon kutakodása kihívta három ultrakonzervatív szervezet, köztük a Franco-éra kormánypártja, a Falange utódjának haragját, és az ő keresetük nyomán indul meg a per.

"A társadalom tartozik az áldozatoknak, akiknek holttestei az út menti gödrökben fekszenek eltemetve" -mondta Almodóvar a kilencnapos ülősztrájk kezdetén. A rendező mellett ott volt az ismert színész, Javier Bardem édesanyja, Pilar Bardem, aki azt mondta: 71 éves korában nem gondolta, hogy visszatér oda ahol régen tanult. "Ez a per a legrosszabb dolog a spanyol demokrácia történetében az 1981-es puccskísérlet óta" - mondta.

Garzon akkor vált világhírűvé, amikor elrendelte Augusto Pinochet volt chilei diktátor letartóztatását. Most viszont őt vádolják, mégpedig azzal, hogy gátlástalanul megsérti az 1977-es amnesztiatörvényt, amely mentességet biztosított a Franco-rezsim tagjainak. A baloldali áldozatok családtagjai annyira felháborodtak a Legfelsőbb Bíróság döntésén, hogy válaszul magát a bírói testület egyik tagját perelték be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×