eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kína a hackerek ellen bizonyít

Hacker oktatóközpontot rohant le és zárt be a kínai rendőrség - számolt be a helyi sajtó. A híradás szerint a rendszerek feltörésére szakosodott oldalnak 12 ezer tagja volt. Az Egyesült Államok nemrég élesen bírálta Kínát az onnan kiinduló számítógépes bűnözés miatt, de Peking tagadja, hogy a kormánynak köze lenne a támadásokhoz.

Kína központ, Hupej tartományában egy olyan hackerkiképző oldalt számoltak fel, amely nyíltan toborozta tagjait, oktatta őket az internetes támadásokra és látta el őket vírusokkal.

A hupeji rendőrség letartóztatott három embert, akik a Black Hawk Safety Net - Fekete Sólyom Biztonsági Háló - nevű oldal fenntartói. A vád szerint az oldal internetes hacker-módszereket oktatott előfizetőinek és a gépeket megfertőző, trójai vírusokat terjesztett. A trójai vírusokkal a hackerek a távolból hozzáférhetnek az áldozat gépéhez.

Az oldalnak 12 ezer előfizetője volt, és összesen egymillió dollárnyi pénzt szedett tagsági díjként. További 170 ezer ember regisztrált ingyenes tagként.
A hatóságok kilenc szervert, öt számítógépet és egy autót foglaltak le. A nyomozásban három tartomány, 50 rendőre vett részt.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nemrég élesen bírálta Kínát a Google szerverei elleni támadások és az internetes cenzúra miatt, és éreztette, hogy Washington a kínai kormányt is felelősnek tartja. Nem tudni, hogy a kínai kormány egyfajta gesztust akar-e tenni az akcióval és azt mutatni, hogy fellép a problémával szemben.

Biztonsági cégek azt mondják, hogy egy sor hackerakció indul ki Kínából amerikai és európai védelmi cégek, bankok és technológiai vállalatok ellen. Azt nehéz megmondani, hogy ezek közül mennyiért felelősek magánszemélyek és mennyiért kormányügynökségek. A Mandiant Corp. nevű biztonsági cég azonban megjegyezte: a támadások egy része olyan kifinomult, és olyan háttérre van szükség hozzá, hogy az állami részvételre utalhat.

Kína vehemensen tagadja a vádat és azt mondja: az ország a webes támadások legnagyobb áldozata. Tavaly például 42 ezer ilyen hackerakciót jegyeztek fel.

Közben a Black Hawk közölte, hogy egy új, tartalékszerverről újraindítja oldalát és azt állította, hogy be akarják sározni a nevét. Ugyanakkor közleményében arra szólított fel, hogy a hírnevét károsító oldalakat "meg kell támadni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×