eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jelentősen esett Németország exportja

Berlinben a gyáriparosok országos szövetségének elnöke közölte, hogy a végéhez közeledő esztendőben a gazdasági élet gerincét alkotó kivitel 18 százalékkal esett vissza. Nyilatkozatában azonban utalt arra, hogy a legfrissebb adatok alapján mégis derűlátással ítéli meg a jövő év kilátásait.

A német export fellendülőben van, de a korábbi magas szint elérése még jó időbe telik - állapította meg Hans Peter Keitel. A gyáriparosok országos szövetségének elnöke nem titkolta, hogy a nemzetközi pénzügyi válság hatására 18 százalékkal csökkent a német gazdaság erősségének tekintett kivitel.

Hangsúlyozta viszont, hogy a közelmúlt kedvező adatai alapján derülátó, habár nem tartja valószínű, hogy a konjunktúra üteme 2014 előtt el tudja érni a válság előtti szintet. Fékező tényezőként említette Hans Peter Keitel az egyes országokban életbe léptetett burkolt protekcionista intézkedéseket a nemzetközi pénzpiacon mutatkozó bizonytalanságot, kiváltképpen pedig az euro erős árfolyamát.

Németország főleg az elektrotechnikai és vegyipari termékek, továbbá gépjárművek terén áll az élvonalban a kivitel terén. A konjunktúra élénkítése céljából a kormány a jövő évre nemrég újabb, közel 8 és fél milliárd eurós gazdaságösztönző tervet hagyott jóvá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×